Startpagina Actueel

FrieslandCampina gebruikt melkwagen die rijdt op waterstof

FrieslandCampina heeft voor het eerst een melkwagen in gebruik genomen die op waterstof rijdt. Het voertuig kan voorlopig alleen in de regio Groningen in Nederland worden ingezet. Op dit moment laat de Nederlandse laadinfrastructuur alleen daar het gebruik van de melkwagen toe, maar het zuivelbedrijf heeft de ambitie om er in de toekomst meerdere in te zetten.

Leestijd : 1 min

Voertuigen die rijden op waterstof stoten geen schadelijke stoffen uit zoals koolstofdioxide (CO2). Waterstof kan volgens de ontslagnemende Nederlandse regering een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzaam energiesysteem, en biedt daarnaast mogelijkheden voor economische groei.

Er wordt gewerkt aan een plan om het bestaande gasnet geschikt te maken voor waterstof. Nederland is met Duitsland al een van de twee grootste waterstofproducenten van Europa. FrieslandCampina wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met een derde hebben verminderd en de verduurzaming van het transport moet daar volgens het bedrijf een belangrijke rol in spelen.

Helemaal CO2-neutraal produceren tegen 2050

In 2050 wil het zuivelbedrijf helemaal CO2-neutraal produceren. Het bedrijf is een zuivelcoöperatie samengesteld door melkveehouders in Nederland, België en Duitsland, maar het bedrijf heeft ook tal van vestigingen wereldwijd.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken