Startpagina Suikerroute

De Suikerroute, fietsen rondom suikerstad Tienen

Tienen, vooral bekend als ‘de tintelende suikerstad’, ligt in het prachtige glooiende Hageland, op de grens van Vlaams-Brabant met Limburg en Wallonië.

Leestijd : 4 min

Tienen wordt omringd door 8 deelgemeenten: Oorbeek, Goetsenhoven, Hakendover, Sint-Margriete-Houtem, Vissenaken, Kumtich, Oplinter en Bost. Deze Suikerroute op de website RouteYou.com leidt je door de Tiense groene rand via een hartvormig parcours doorheen deze landelijke deelgemeenten, langs weiden en vruchtbare akkers, langs historische waardevolle gebouwen en bezienswaardigheden.

Praktisch

Vertrek en aankomst is het regionaal toeristisch infokantoor op de Grote Markt 6 in Tienen. Opgelet! Momenteel is de Grote Markt ontoegankelijk voor alle verkeer wegens werken. Het infokantoor is dus enkel te voet bereikbaar. Meer info tel. 016 80 57 38.

48,66 km of verkorte routes via https://toerisme.tienen.be/suikerroute. Meer gedetailleerde informatie vind je hier

Het vertrek van de route ligt in hartje Tienen aan de streekshop. Door werken kan je er enkel te voet terecht voor meer informatie.
Het vertrek van de route ligt in hartje Tienen aan de streekshop. Door werken kan je er enkel te voet terecht voor meer informatie. - Foto: AV

Vernieuwde route vanaf dit jaar

De route die Landbouwleven beschrijft is de ‘oude’ Suikerroute. Sinds vorig jaar is er ook een vernieuwde route beschikbaar, die je kan volgen via nieuwe bordjes. Die loopt via onder andere via de verfraaide Necropolis en het recent aangelegde archeologisch park de drie tumuli.

Deze ‘nieuwe’ route werd meermaals getoetst en goed bevonden. Het gaat om 3 Suikerroute-lussen die gratis digitaal beschikbaar zijn via izi.TRAVEL. De linken naar elk van de 3 digitale lussen (de rode, blauwe en groene lus) van de vernieuwde Suikerroute zijn:

- https://izi.travel/nl/a441-tienen-suikerroute-rode-lus/nl

- https://izi.travel/nl/a5d8-tienen-suikerroute-blauwe-lus/nl

- https://izi.travel/nl/bee3-tienen-suikerroute-groene-lus/nl.

- De link naar de volledige lus van de Suikerroute is https://izi.travel/nl/4c0c-suikerroute-volledige-lus/nl.

Meer informatie vindt u via de website van toerisme Tienen: https://toerisme.tienen.be/digitale-fietsroutes

Fietsend vertrekken vanaf het Toeristisch infokantoor/Streekshop kan tijdelijk, omwille van de werken in het kader van de heraanleg van de Grote Markt, best via een aangepaste route (Leuvensestraat, Oude Vestenstraat, Gilainstraat, Grote Markt (achterzijde Heldensquare), Kalkmarkt, Nieuwstraat en Spiegelstraat).

Tiense suikerraffinaderij

Iedereen kent wel het harde suikerklontje uit Tienen. De transformatie van suikerbieten naar eindproducten, van bulksuiker tot klontjes, gebeurt in de suikerraffinaderij. Wanneer je in het zuiden van de stad de Vinckenboschvest oversteekt, kun je niet naast de suikerfabriek kijken. Het verhaal van Tiense Suiker startte in 1836. Tegenwoordig is de Tiense Suikerraffinaderij (RT) onderdeel van de Duitse Südzucker Groep, marktleider op de Europese markt. De 4.300 planters die aan RT leveren zijn gesitueerd rond de taalgrens. Ze planten jaarlijks tussen 40 à 48.000 ha, goed voor 3,5 à 4,5 miljoen ton suikerbieten. Dit betekent 500 à 700.000 ton suiker per jaar. Meer info op www.tiensesuikerraffinaderij.com.

Hier worden de Tiense harde klontjes gemaakt... de Tiense Suikerraffinaderij bepaalt het zicht op de stad en kun je op je route niet missen.
Hier worden de Tiense harde klontjes gemaakt... de Tiense Suikerraffinaderij bepaalt het zicht op de stad en kun je op je route niet missen. - Foto: AV

Van zaadje tot biet op de Beenshoeve

Langsheen de route liggen heel wat monumentale hoeves. We stopten aan de Beenshoeve, een prachtige vierkantshoeve uit 1764 met grondvesten uit de 12e eeuw, tussen Hakendover en Wommersom. De familie Avermaete baat deze hoeve al sinds 1960 uit. Suikerbieten maken er al jaar en dag deel uit van het teeltplan. Vandaag trekt ook de derde generatie mee aan de kar. Philippe (27): “We hebben hier veel aandacht voor de bodemkwaliteit en duurzaamheid. We laten de ploeg dus zoveel mogelijk aan de kant staan. In ons teeltplan staan suikerbieten in rotatie met aardappelen, wintertarwe, wintergerst en uien. We kiezen suikerbietrassen die passen bij deze zandleemregio. Dit jaar viel de zaai relatief laat, we zijn pas gestart op 31 maart.” Vanaf half september begint het rooien. “We leveren, om de 14 dagen, zelf onze suikerbieten aan de fabriek. We liggen dan ook in de ‘schaduw’ van de Tiense Suikerraffinaderij.” Sinds vorig jaar kun je op de Beenshoeve ook terecht in de hoevewinkel. Meer info op www.beenshoeve.com.

Telers zijn de schakel tussen zaad en suiker. Suikerbieten zitten al jaar en dag in het teeltplan van de familie Avermaete. Philippe:  Ondanks de late zaai, staan de bieten er momnteel goed bij.
Telers zijn de schakel tussen zaad en suiker. Suikerbieten zitten al jaar en dag in het teeltplan van de familie Avermaete. Philippe: Ondanks de late zaai, staan de bieten er momnteel goed bij. - Foto: AV

Bietenwagon toont verleden

Niet veel verder tref je, te midden van het groen, een stukje industrieel erfgoed op de Oude Spoorweg. Het spoor speelde een belangrijke rol voor de aanvoer van suikerbieten naar de fabriek. Die spoorlijnen blijven zichtbaar in het Tiense landschap vermits ze als het ware op het landschap werden gelegd. In 2018 werd in dat kader een rustplek aangelegd voor wandelaars en fietsers langs de oude spoorweg tussen Tienen en Diest. Een oude bietenwagon werd getransformeerd met tafels en zitbanken. Je kunt in de wagon ook heel wat bijleren. Enkele infoborden leggen de interessante historische band tussen suiker, Tienen en het spoor uit.

Een oude bietenwagon werd getransformeerd naar rustplaats voor wandelaars en fietsers.
Een oude bietenwagon werd getransformeerd naar rustplaats voor wandelaars en fietsers. - Foto: AV

Hymelinusbron in Vissenaken

Aan de andere kant van Tienen vind je een rustpunt nabij Vissenaken. De predikant Hymelinus belandde hier in de 8ste eeuw tijdens zijn terugreis van Rome. Hij was besmet met pest, maar er gebeurden wonderen tot op zijn sterfbed en ook aan zijn graf. Rond 1600 werd ter ere van hem een altaar opgericht in de oude Sint-Maartenskerk. Vele bedevaarders kwamen naar Vissenaken ter bescherming tegen pest, kinder- en veeziekten. In 1817 werd er boven dit bronnetje, - het wandelpaadje is goed aangeduid met pijlen - een kleine kapel gebouwd waar zijn beeld een plaats kreeg. Hymelinus stierf op 10 maart, de huidige feestdag van Sint-Hymelinus.

De Sint-Hymelinusbron in Vissenaken is een kleine rustplaats in het bos aan de westzijde van de route.
De Sint-Hymelinusbron in Vissenaken is een kleine rustplaats in het bos aan de westzijde van de route. - Foto: AV

Downloads voor de ‘oude’ route

Voor kaart met uitleg:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Voor enkel de kaart:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Anne Vandenbosch

Lees ook in Suikerroute

Meer artikelen bekijken