Startpagina Actueel

12 derde landen weigeren varkensvlees, 24 landen beperken import van Belgisch pluimvee

Belgisch varkensvlees kan vandaag nog niet worden uitgevoerd naar 12 derde (buiten de EU) landen. Voor de export van ons pluimvee hebben 24 landen beperkingen opgelegd. Dat vernam Leen Dierick, federaal parlementslid voor CD&V, van federaal landbouwminister David Clarinval (MR).

Leestijd : 2 min

De gevolgen van de Afrikaanse Varkenspest en het vogelgriepvirus zorgen nog altijd voor gesloten of beperkende exportmarkten voor onze varkens- en pluimveehouders. Sinds eind december 2020 heeft ons land weer de status van AVP-vrij land, maar dat betekent nog niet dat daarmee alle exportgrenzen weer open zijn. In april stelden 17 derde landen een embargo in, vandaag zijn er dat nog 12. Dat heeft Leen Dierick (CD&V) vernomen.

Derde landen die vandaag nog een embargo op Belgisch varkensvlees hebben

Volgende landen voeren nog altijd geen Belgisch varkensvlees in: Taiwan, China, Wit-Rusland, Australië, Japan, Uruguay, Colombia, Barbados, de Dominicaanse Republiek, Sri Lanka, de Seychellen en Peru. “De situatie is op dit moment nog geblokkeerd in Wit-Rusland en China.” Intussen passen (gelukkig) India, Vietnam en Kazachstan de regionalisering toe, wat een bijna volledige openstelling van Belgisch varkensvlees in deze 3 landen betekent.

Wat de pluimveehouderij betreft zijn er sinds maart bij commerciële pluimveebedrijven geen besmettingshaarden meer vastgesteld met het vogelgriepvirus. Intussen heeft het FAVV bij de OIE een zelfverklaring ingediend om het statuut van vogelgriepvrij land weer te verkrijgen. Federaal minister David Clarinval doet hiervoor ook verschillende inspanningen. In de loop van de komende weken wordt die status weer verwacht.

Intussen kondigden 24 landen al beperkingen af voor de export van Belgisch pluimvee(vlees) en behouden deze dag tot op de dag van vandaag. Het gaat om de volgende landen: Zuid-Afrika, Israël, Hongkong, Singapore, China, Marokko, Korea, Cuba, Verenigde Arabische Emiraten, Japan, Rusland, Filipijnen, Mexico, Oekraïne, Taiwan, Jordanië, Saoedie-Arabië, Turkije, Suriname, Tunesië, Oman, Koeweit, Thailand en Nieuw-Caledonië.

Nauw en constructief contact met de lokale overheden en handelsbedrijven

“Ik wil de minister uitdrukkelijk bedanken dat hij elke gelegenheid aangrijpt om andere landen te overtuigen van de kwaliteit en de veiligheid van onze landbouwproducten”, geeft Leen Dierick nog mee. “Nauw en constructief contact met de lokale overheden en handelsbedrijven is van vitaal belang voor onze Belgische economie. Onze landbouwers zullen dit zeker op prijs stellen en kunnen dit duwtje in de rug goed gebruiken.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken