Startpagina Actueel

De helft van het in België geconsumeerde vlees is varkensvlees

In 2020 is de totale netto-vleesproductie in België met 2,8% gestegen, tot een niveau dat bijna gelijk is aan dat van 2018. Deze stijging was grotendeels te wijten aan de stijging van de netto-productie van varkensvlees (+5,8%). Het slachten van varkens is zelfs toegenomen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van StatBel.

Leestijd : 1 min

Deze stijging van de netto-productie, die gepaard gaat met een stijging van de invoer van vlees (+4%) en een daling van de uitvoer (-0,1%), heeft geleid tot een stijging van de schijnbare vleesconsumptie (+7 kg karkasgewicht per jaar en per inwoner). Deze ‘schijnbare’ consumptie komt overeen met de hoeveelheid vlees die in een bepaald jaar op de markt beschikbaar is in verhouding tot het aantal inwoners, en niet met de ‘werkelijke consumptie’ van vlees per inwoner.

De invoer van vlees is gestegen door de invoer van varkensvlees (+3,6%), gevogelte (+3,2%), paardenvlees (+10,4%) en slachtafval (+16,0%). De invoer van andere diersoorten daalt. De handel in rundvlees werd verstoord in 2020: -6,7% voor invoer en -14,7% voor uitvoer. Ondanks een daling van de netto-productie (-3,5 %) is er dus een stijging met +1 kg van het karkasgewicht per jaar en per inwoner. In 2020 blijft varkensvlees op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België (51,8%), gevolgd door gevogelte (18,7%) en rundvlees (18,6%).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken