Startpagina Aardappelen

Belgische frietkotcultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Als er één ding is dat men aantreft in elke gemeente, dan is het wel het frietkot. Niet voor niets dat de Belgische frietkotcultuur vanaf vandaag erkend wordt als immaterieel cultureel erfgoed. En dat kon niet anders gevierd worden dan met een frietje in het Atomium. Hoe Belgisch kan het zijn?

Leestijd : 3 min

Vorig jaar werd de Belgische biercultuur als immaterieel erfgoed erkend door Unesco. Nu was het de beurt aan onze Belgische frietkotcultuur om in de bloemetjes te worden gezet: de Belgische frietkotcultuur wordt nationaal erkend. Goed nieuws dus voor de 5.000 frietkoten die België rijk is. En ook voor de aardappelsector, want die produceerde maar liefst 4,4 miljoen ton verwerkte aardappelen vorig jaar. We waren ‘s werelds grootste exporteur van bevroren frieten.

Vlaanderen was eerst

In 2014 al werd de Belgische frietkotcultuur erkend in Vlaanderen door de opname in de Inventaris Vlaanderen van immaterieel cultureel erfgoed. Pas later volgde de erkenning in het ‘Patrimoine oral et immatériel de la Fédération Wallonie-Bruxelles’, in het ‘immateriellen Kuturerbes der Deutschsprachigen Gemeinsschaft’ en in het Inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

“Ik ben blij dat al mijn collega’s mee op de kar zijn gesprongen, en dat we fier kunnen zijn op onze frietkotcultuur”, aldus minister van Landbouw Joke Schauvliege. “Het is cultureel erfgoed en internationaal erkend. Dat betekent dat we het nog veel meer kunnen promoten in het buitenland. Het is voor ons een traditie en als we dat kunnen promoten is dat natuurlijk ook goed voor onze economie.” Met de nationale erkenning maakt de Belgische frietkotcultuur nu ook kans om door Unesco erkend te worden.

Ik ben blij dat al mijn collega’s mee op de kar zijn gesprongen, en dat we fier kunnen zijn op onze frietkotcultuur , aldus minister van Landbouw Joke Schauvliege.
Ik ben blij dat al mijn collega’s mee op de kar zijn gesprongen, en dat we fier kunnen zijn op onze frietkotcultuur , aldus minister van Landbouw Joke Schauvliege.

Veel steun gekregen

Sinds 1984 al worden de belangen van de frituristen behartigd door Navefri (Nationaal Verbond van Frituristen - Union Nationale des Frituristes of Unafri in Wallonië), die opgericht werd door Lucien Decraeye. De erkenning werd tijdens deze plechtigheid ook deels aan hem opgedragen.

Onder andere de ministers van Landbouw Joke Schauvliege (Vlaanderen) en René Collin (Wallonië), ministers van Cultuur Sven Gatz (Vlaanderen), Alda Greoli (Wallonië) en Isabelle Weckmans (Duitssprekende gemeenschap), minister van Staat Herman De Croo en minister president Rudi Vervoort schaarden zich achter het project en ondertekenden het ‘charter voor de borging en het uitdragen van de Belgische frietkotcultuur’. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent van België was ook aanwezig en ondertekende het document. In zijn speech stak hij zijn liefde voor friet (met mayonaise) niet onder stoelen of banken. Hij werd tevens tot Grootofficier in de Nationale orde van de Gulden Puntzak benoemd.

Ambassadeur James Bint

De ambassadeur van de Belgische friet, het figuurtje James Bint, werd ook voorgesteld tijdens het evenement. Zijn achternaam werd niet zomaar gekozen: het verwijst namelijk naar de populaire aardappelvariëteit Bintje. Via James Bint moet de Belgische friet gepromoot worden in het buitenland. Je kan hem online en offline volgen.

Directeur en algemeen secretaris van Belgapom Romain Cools legt uit: “Wij zijn de grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten zijn in de wereld, maar hebben geen imago. In het buitenland hoor je mensen dan ook spreken over ‘French fries’; die term is zelfs overgenomen in de Europese commissie. Wij willen echter praten over ‘Belgian fries’. Daarom bestaat ‘James Bint’ die enkel communiceert via korte tekstballonen zoals ‘French fries? Nice try!’. We willen de bedrijven helpen om het imago van ‘Belgian fries’ op de markt te zetten. Onze Belgische friet is in tegenstelling tot de Amerikaanse friet, korter, vlezig en geel. Dat verschil willen we duidelijk maken naar de rest van de wereld: voor ons is frieten eten een beleving en geen bijgerecht.”

Onze aardappel is in tegenstelling tot de Amerikaanse friet, korter, vlezig en geel.
Onze aardappel is in tegenstelling tot de Amerikaanse friet, korter, vlezig en geel.

M.V.

Lees ook in Aardappelen

Hoe presteerden de chipsrassen in 2023?

Aardappelen Vorig jaar was een opmerkelijk teeltjaar voor aardappelen. Toch slaagde het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) er opnieuw in om de prestaties van chipsrassen in Vlaanderen op te volgen. Binnen deze rassenproeven wordt de variëteit VR808 als referentie beschouwd.
Meer artikelen bekijken