Startpagina Melkwegroute

De melkwegroute, fietsen langs Limburgse bedrijven met melkproducten

In de provincie Limburg kan je fietsen langs verschillende bedrijven die melk produceren. Tijdens je fietstocht kom je bedrijven tegen die zorgen voor schapenmelk, koeienmelk en geitenmelk.

Leestijd : 3 min

Spring in hartje Lummen op de fiets en vertrek voor een tocht door het prachtige gevarieerde landschap van West-Limburg. U kan de blauwe pijltjes volgen of de app Routeyou openen om zo via gps de weg te vinden. De route is ongeveer 38 km lang en brengt je langs verschillende landbouwlandschappen en landbouwbedrijven. Melk vervult een belangrijke rol in de streek. Op enkele plaatsen staat er een blauw bordje met het verhaal van dat bedrijf. U kan gerust ook de eigenaar aanspreken voor meer informatie.

Praktisch

Start: Gemeenteplein Lummen

Volg de route van 38,3 km gemakkelijk via de app van RouteYou, of druk de kaart af via de website routeyou.com

‘t Goerenhof

’t Goerenhof, een biologisch gecertficeerd melkgeitenbedrijf, wordt uitgebaat door Koen Vanroye. Koen studeerde psychologie, maar wou graag een boerderij. Het moest een bedrijf zijn dat hij klein kon opstarten, dus ging hij opzoek naar een geschikt dier. Er waren ook plannen voor een zorgboerderij, dus had Koen graag dat het dier zeer aaibaar was. Zo kwam hij uit bij de melkgeit. In 2009 kwamen de eerste lammetjes. Nu heeft hij naast de gewone melkgeiten ook Belgische hertegeiten, Kempense geiten en Vlaamse geiten. In totaal staan er nu 400 geiten, waarvan 300 melkgeiten. Daarnaast heeft Koen ook nog zo’n 200 biologische braadkippen. Van de geitenmelk wordt kaas gemaakt door het bedrijf Karditsel, dat ook op ’t Goerenhof gevestigd is. De kaas, het geitenvlees en het kippenvlees kan je rechtstreeks op de boerderij kopen door een week op voorhand een bestelling te plaatsen. Koen stelt zijn bedrijf graag open voor publiek, dus spring zeker een keertje binnen als je benieuwd bent!

Meer info op: www.karditsel.be

DSCF0066

'T Venne ijsje:

In de Pastorijstraat in Lummen kan je genieten van heerlijk roomijs, bereid met verse melk van de boerderij. De eigenares, Ingrid Vandevenne, bedient je graag met een brede lach. Vroeger had ze zelf een melkveebedrijf waar ze hoeve-ijs maakte. Na haar scheiding startte ze een nieuwe ijszaak. Daar gebruikt ze nu de melk van een collega-boerin. Ingrid vindt het belangrijk om te werken met verse melk van een lokaal melkveebedrijf. Haar ijs-avontuur begon in 1998 toen ze een artikel las over het verbreden van je melkveebedrijf met een ijssalon. Ze nam meteen contact op met verschillende bedrijven en kocht de dag erna haar eerste ijsmachine. Een maand later kwam die aan, waarna ze aan haar eerste lading ijs kon beginnen.

Meer info: www.venneijsje.be

DSCF8893 (2)

Vijversheide

Heb je zin om even van je fiets te stappen en een mooie wandeling te maken? Dat kan aan de vijver genaamd ‘Vijversheide’. Die vind je langs de schalbroekstraat, aan het einde van de route. De vijver doet deels dienst als spaarbekken om overvloedig water van de Demer op te vangen. Die rivier werd dan ook praktisch over de volledige lengte gekanaliseerd en ingedijkt om tijdens de winter en het voorjaar overstromingen te beperken. Nu vinden er werken van Natuurpunt plaats om het leefgebied van de kwartelkoning te herstellen. Oorpronkelijk sloot het gebied aan bij een moeraszone die zich uitstrekte ter hoogte van het Schulens Meer. Nadien werd dat gebied ontgonnen en ingericht als watering. Het is een perfecte plaats onderweg om je dekentje te leggen en gezellig te picknicken.

DSCF8981 (2)

Duizendjarige Eik

Ga ook zeker een keer langs bij de Duizendjarige Eik met een omvang van ongeveer 6,3 m. Die staat in een mooi bosgebied in de Dikke Eikstraat in het gehucht Mellaar. Daarvoor wijk je één straat van de route af. Je kan er picknicken en wandelen door een prachtig veld met wilde bloemen. Ook voor kinderen is er een route met enkele leuke opdrachten voorzien. De kern van de oude eikenboom is weggerot. In het gebied staan nog andere oude eiken die de zoon en kleinzoon van de Duizendjarige Eik worden genoemd. Naar oude traditie worden de omliggende velden en weiden ‘Het Verbrand’ genoemd. Waarschijnlijk werden daar vroeger de doodstraffen uitgevoerd. In een 17de eeuws document wordt verklaard dat daar iemand onthoofd werd. De kans bestaat dat na de executie de lichamen daar ook verbrand werden.

DSCF8976 (2)

Downloads

Voor kaart met uitleg:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Voor enkel de kaart:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkwegroute

Meer artikelen bekijken