Startpagina Actueel

Vlaams sojaproject verhuist van tuin naar labo

Het burgerwetenschapsproject Soja in 1.000 tuinen ‘verhuist’ van de individuele tuinen naar het labo in Gent. Bedoeling is om lokaal aanwezige bodembacterieën in kaart te brengen die kunnen helpen om soja succesvol in Vlaanderen te telen.

Leestijd : 2 min

Het onderzoeksproject ‘Soja in 1.000 tuinen’ is een samenwerking tussen VIB, UGent, ILVO, KU Leuven en honderden vrijwilligers. De onderzoekers willen een bibliotheek aanleggen van Vlaamse bodembacterieën die soja kunnen helpen groeien. Op termijn moet dit de Vlaamse sojateelt sterk vooruit helpen. Er werden in totaal 1.150 deelnemende tuinen geselecteerd.

5-tal sojaplanten van elke tuin

Een 5-tal sojaplanten van elke tuin gaat nu naar het labo in Gent. Heel belangrijk hierbij is dat heel het wortelgestel - met de eventueel gevormde wortelknobbels - meegaat. Lena Vlaminck, soja-onderzoeker aan VIB: “Nu beginnen we het in het lab met een heel team zorgvuldig aan de inventarisering van de bodembacterieën die we in en rond de wortels van de sojaplanten vinden.”

In de komende weken zal er elke dag goed doorgewerkt worden om het ‘vers’ plantenmateriaal in het labo te verwerken. Daar staat een heel team klaar om zowel de planten als hun wortelsysteem te analyseren en inventariseren. Vlaams landbouw- en voedingsminister Hilde Crevits, die zelf aan het project deelneemt, kijkt ook uit naar de resultaten.

Andere kijk op duurzame landbouw

“Duurzame productie en consumptie van eiwitten is een topprioriteit voor Vlaanderen, maar daarnaast is de samenwerking tussen de honderden burgers en wetenschappers van onze Vlaamse onderzoekscentra en universiteiten zo waardevol. Van volkstuinen tot scholen, ervaren tuinders en beginnelingen: heel wat deelnemers delen hun ervaringen en krijgen een andere kijk op duurzame landbouw en dragen heel actief bij tot onderzoek.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken