Startpagina Actueel

België zet Europese regels voor bescherming landbouwers niet tijdig om

De Europese Commissie heeft inbreukprocedures gelanceerd tegen België en 11 andere lidstaten die de nieuwe Europese regels tegen oneerlijke handelspraktijken in de agrovoedingssector niet op tijd in nationale wetgeving hebben omgezet.

Leestijd : 1 min

De 2 jaar oude richtlijn moet de positie van landbouwers in de voedselbevoorradingsketen versterken tegenover de grote distributeurs. De richtlijn verbiedt 16 oneerlijke handelspraktijken, zoals late betalingen en late annuleringen voor bederfelijke voedselproducten en unilaterale en retroactieve aanpassingen van contracten. Landbouwers, kmo's en hun belangenorganisaties moeten een klacht kunnen indienen indien grote afnemers zich aan dergelijke praktijken bezondigen.

De lidstaten moeten daarvoor procedures voorzien. De richtlijn had tegen 1 mei omgezet moeten worden, maar België, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en nog 7 andere lidstaten hebben hun huiswerk niet tijdig klaar, deelde de Commissie mee. Ze ontvingen dinsdag een aanmaning, de eerste etappe in een inbreukprocedure die uiteindelijk tot een zaak bij het Europese Hof van Justitie kan leiden. De lidstaten hebben 2 maand tijd om te antwoorden op de aanmaning van de Commissie.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken