Startpagina Actueel

België zet Europese regels voor bescherming landbouwers niet tijdig om

De Europese Commissie heeft inbreukprocedures gelanceerd tegen België en 11 andere lidstaten die de nieuwe Europese regels tegen oneerlijke handelspraktijken in de agrovoedingssector niet op tijd in nationale wetgeving hebben omgezet.

Leestijd : 1 min

De 2 jaar oude richtlijn moet de positie van landbouwers in de voedselbevoorradingsketen versterken tegenover de grote distributeurs. De richtlijn verbiedt 16 oneerlijke handelspraktijken, zoals late betalingen en late annuleringen voor bederfelijke voedselproducten en unilaterale en retroactieve aanpassingen van contracten. Landbouwers, kmo's en hun belangenorganisaties moeten een klacht kunnen indienen indien grote afnemers zich aan dergelijke praktijken bezondigen.

De lidstaten moeten daarvoor procedures voorzien. De richtlijn had tegen 1 mei omgezet moeten worden, maar België, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en nog 7 andere lidstaten hebben hun huiswerk niet tijdig klaar, deelde de Commissie mee. Ze ontvingen dinsdag een aanmaning, de eerste etappe in een inbreukprocedure die uiteindelijk tot een zaak bij het Europese Hof van Justitie kan leiden. De lidstaten hebben 2 maand tijd om te antwoorden op de aanmaning van de Commissie.

Belga

Lees ook in Actueel

Nieuwe voorzitster Groene Kring bespreekt landbouwtoekomst met minister Brouns

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft maandagnamiddag 22 april samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (cd&v) en de Tongerse schepen An Christiaens (cd&v) een bezoek gebracht aan het ouderlijke varkens- en akkerbouwbedrijf van Justine Arkens in Borgloon. De nieuwe voorzitter van Groene Kring, de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, had de 3 politici uitgenodigd om tijdens een rondleiding op het bedrijf te hebben over de toekomst van jonge boeren.
Meer artikelen bekijken