Startpagina Actueel

Specifieke controles in de grensgebieden op de import van kunstmest

De Mestbank gaat de komende weken specifieke controles uitvoeren op de import van kunstmest in grensgebieden. Dit voorjaar werden al 140 controles uitgevoerd. Nooit werd vastgesteld dat de kunstmest buiten Vlaanderen werd aangekocht.

Leestijd : 1 min

Lode Ceyssens, gewezen Vlaams parlementslid voor CD&V, stelde eerder aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) een vraag over de import van kunstmest. Door technische problemen met het loket kregen kunstmesthandelaars en landbouwers tegen eind mei de mogelijkheid om hun verhandelingen tussen 1 januari en 15 april in te voeren.

Al 140 controles in het voorjaar

“Kunstmesthandelaars die minstens 10.000 kg stikstof per jaar aan kunstmest in Vlaanderen importeren en leveren aan verdelers in Vlaanderen of aan aangifteplichtige landbouwpercelen in Vlaanderen, zijn eveneens aangifte- en registratieplichtig”, stelt Lode Ceyssens.

Vlaams minister Zuhal Demir laat weten dat de Mestbank in het voorjaar al 140 controles op het gebruik van kunstmest op percelen heeft uitgevoerd. “Hierbij werd echter nooit vastgesteld dat de kunstmest buiten Vlaanderen werd aangekocht.” De dienst Handhaving bekijkt of het in de toekomst ook gezamenlijke acties met politie en douane kan inplannen aan de grens om eventueel transport van kunstmest vast te stellen en na te gaan of de regels werden gerespecteerd. Ook in het najaar gaat daar extra aandacht naar. “Vanaf augustus worden speficifieke terreincontroles in de grensgebieden uitgevoerd op de kunstmestimport.”

Er werden nog geen boetes uitgeschreven aan buitenlandse kunstmesthandelaars, net zomin als boetes werden uitgeschreven aan binnenlandse kunstmesthandelaars.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken