Startpagina Granen

Cristal wil overschakelen naar 100% Belgische brouwgerst en hop

We eten steeds meer met lokaal geteelde groenten en fruit, maar nu springen ook de brouwerijen mee op de kar van lokale producten. De Limburgse brouwerij Cristal engageert zich om het brouwproces steeds duurzamer te maken, en daar hoort dan ook lokale brouwgerst en hop bij. Eind juli werd het eerste veld met brouwersgerst geoogst. Volgend jaar worden de eerste Vlaamse ‘groenere’ pilsjes in de rekken verwacht.

Leestijd : 4 min

In de zomer kan een goede pils voor de perfecte verfrissing zorgen. Bijna 70% van het bier in onze supermarkten is dan ook pils. Een bekend pilsmerk is Cristal, het merk dat in 1928 België voorzag van de eerste pils van lage gisting. En die liet dit jaar in april wel van zich horen. De brouwerij wil verduurzamen en stak als statement het pilsflesje in een ander jasje. Het strakke en herkenbare rood, wit en zwarte etiket op het flesje werd vervangen door een even simpel maar fijner en duidelijk papiertje van Cristal. Ook het blikje van Cristal kreeg een andere look aangemeten.

Optimaliseren wil Cristal enerzijds door in te zetten op groene stroom. Daarvoor werden in Alken in januari 2 windmolens bijgeplaatst, die samen met de bestaande 6.000 zonnepanelen op het dak van de brouwerij, het brouwproces moeten verduurzamen. Daarnaast zoekt Cristal ook manieren om het gebruik van plastic en water te minderen.

Anderzijds wil Cristal zo veel mogelijk lokale ingrediënten gebruiken voor de ‘nieuwe’ pils, zoals hop en brouwgerst. Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir is best trots: "Cristal is op verschillende vlakken een voorbeeld voor vele bedrijven in het Vlaanderen van vandaag en van de toekomst. Eind vorig jaar zetten ze hun schouders onder meer bos. Sinds begin dit jaar trekken ze die lijn door met een 100  % groene energievoorziening en lokaal geteelde hop en gerst. Al dat lokaal engagement combineren ze in een lekkere pils van bij ons. Dergelijke positieve projecten kunnen op Vlaanderen rekenen om hun plannen alle kansen te geven.

Belgische hop, top!

De eerste focus van Cristal was om te telen met Belgische hop. Cristal startte daarom begin 2021 een langetermijnsamenwerking met hophoeve ’t Hoppecruyt in West-Vlaanderen. “Net als ons gaan ze voor dat lokale aspect en voor innovatie”, klinkt het bij Cristal. Ellen Mertens, innovatie-experte bij Cristal: “’t Hoppecruyt is in 2018 gestart met een innovatie, waardoor de hop ultravers is wanneer die toekomt in de brouwerij. Dit is een groot verschil met hop die uit landen als bijvoorbeeld Duitsland of Tsjechië komt.”

Bij ’t Hoppecruyt werd namelijk een manier gevonden om de hopbellen binnen de 24 uur na de pluk te pelletiseren. In het buitenland worden die hopbellen eerst in grote balen geperst en naderhand pas gepelletiseerd. Bij het Hoppecruyt gebeurt dat pelletiseren onmiddellijk bij de pluk, wat ervoor zorgt dat er veel verser gewerkt wordt en dat er ook meer hoparoma’s behouden blijven, wat resulteert in een beter rendement.

Nog dit jaar wordt het Cristal-bier met 50% Belgische hop gebrouwen. Uiteindelijk is ook hier het doel om volledig over te schakelen naar 100% Belgische hop. “Hiervoor is er natuurlijk ook nog meer areaal nodig, en hierin investeert ‘t Hoppecruyt momenteel al”, klinkt het. Momenteel komt de hop nog uit Duitsland en Tsjechië.

Eigen brouwgerst

Begin maart zaaide Cristal zijn eerste Vlaamse veld met brouwgerst uit in Riemst. Brouwers Maarten en Dieter Duchateau teelden samen met hun vader Philippe de brouwgerst op een stuk van bijna 1 ha groot en die werd eind juli geoogst. Samen met de brouwgerst van Wallonië, was de oogst goed voor 650 ton. Hiermee wil Cristal toch al 20% van zijn Cristal-pilsjes in de winkelrekken zien liggen tegen volgend jaar, en als alles goed gaat eind 2021. Dit betekent een doorbraak voor de brouwerij, want voorlopig komt de gerst voor de mouterij nog uit Frankrijk, de UK en Scandinavië. “Deze lokale gerst zal voldoen aan alle duurzaamheidsvereisten en wordt dus niet zomaar Belgisch, maar duurzaam Belgisch!”, klinkt het positief.

“Het is de eerste keer dat we met ons familiebedrijf brouwgerst telen en oogsten,” zegt Dieter, die bij de brouwerij werkt als teamleader Brewing & Filtration. “Het is bovendien ook wel uitzonderlijk, want brouwgerst wordt in België amper geteeld. We rekenen op een oogst van ongeveer 7 tot 8 ton. Na de oogst gaat de gerst naar Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands, eveneens onderdeel van Alken-Maes, om daar te worden verwerkt tot mout. Daarna gaan we ermee aan de slag in onze Alkense brouwerij om er Cristal mee te brouwen.”

Familiebedrijf met plannen

Ook broer Maarten, aan de slag als operator Brewing, werkt mee tijdens de oogst: “Onze boerderij is ondertussen toe aan de 15e generatie. We verbouwen vooral tarwe, suikerbieten en fruit zoals kersen en aardbeien. Met dit gerstproject voor Cristal schrijven we een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van ons familiebedrijf. Het is fantastisch om hier samen met mijn vader en broer onze schouders onder te zetten!”

Cristal maakt ondertussen ook plannen voor de toekomst. Het doel is om uiteindelijk te brouwen met 100% Belgische gerst, maar dat is duidelijk een meerjarenproject. “We bekijken nu om op te schalen naar 3 à 4 ha met onze medewerkers. Volgend jaar zal nog een andere collega meedoen. Daarnaast lopen er contacten met een aantal landbouwers en zullen we wellicht richting 10 ha gaan in Vlaanderen. Uiteraard zijn we altijd op zoek naar nog extra partners om richting 100% Belgische brouwgerst te kunnen gaan.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken