Startpagina Fruit

Perenpluk start pas op 6 september

Elk jaar bepaalt het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) de landelijke plukdata voor appel en peer. Dit jaar wordt idealiter 3 weken later geplukt dan in 2020. Officiële data zijn nodig om te vermijden dat fruit te vroeg of te laat wordt geoogst.

Leestijd : 2 min

Het VCBT doet onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot naoogsttechnologie en verleent hierover advies met het doel om meerwaarde te creëren voor de Belgische tuinbouwsector. Het centrum werd in 1997 opgericht als een samenwerkingsproject tussen het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de KU Leuven.

Later plukseizoen

Het VCBT publiceerde zopas de officiële plukdatums voor appelen en peren voor dit jaar, lezen we op de Facebookpagina van het departement Biosystemen van de KU Leuven.

Om dit te bepalen, hebben onderzoekers in het fruitlabo van de KU Leuven duizenden stukken onrijp fruit onderzocht op kleur, suiker en hardheid. De data hiervan gaan de computer in, en die legt vervolgens voor iedere soort de ideale plukdatum vast.

De fruitsector kijkt ieder jaar halsreikend uit naar deze plukdata. De Conference-peer is eerst aan de beurt, van 6 tot 18 september. De Braeburn-appel sluit het rijtje. De adviessdata voor dit ras zijn dit jaar 18 tot 23 oktober.

Ann Schenk van VCBT: “Ik snap het ongeduld helemaal. De fruitpluk is afhankelijk van seizoensarbeid. De nodige werkkrachten op tijd in de boomgaarden krijgen vraagt veel logistieke organisatie. In 2021 schuift de pluk 3 weken op. Vorig jaar viel de pluk een stuk vroeger door de warmte.”

Professor Bart Nicolai van het departement Biosystemen: “De jaargrafieken laten zien dat de plukdata de laatste 10 jaar sterk wisselen. Vroeger was het leven van een fruitteler eenvoudig. Rond 1 september waren de peren rijp, een maand later de appels. Nu stellen we grote schommelingen vast. Ofwel wordt er heel vroeg geplukt ofwel heel laat. Officiële data zijn nodig om te vermijden dat fruit te vroeg of te laat wordt geoogst. De overheid wil garanderen dat er alleen fruit van hoge kwaliteit op de markt komt. Daarom mogen telers niet te vroeg plukken. Te laat plukken levert problemen op met de bewaring van het fruit.”

Alle datums vind je hier > https://bit.ly/3AvtAmA

Dep. Biosystemen/AV

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken