Startpagina Groenten

Omgevingsvergunning voor nieuwe tomatenkwekerij in Hoogstraten geschorst

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning geschorst voor de bouw en uitbating van een grote tomatenkwekerij in Hoogstraten. De Raad gaat daarmee in op een eis van een lokale afdeling van Natuurpunt die zich zorgen maakt over de stikstofuitstoot van het bedrijf, dat dicht bij een natuurgebied zou komen te liggen.

Leestijd : 1 min

Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verleende de vergunning voor de kwekerij eind vorig jaar. Het bedrijf zou een oppervlakte bestrijken van 119.400 m2. De vzw Natuurpunt Markvallei ging echter in beroep tegen de vergunning en vroeg zowel de schorsing als vervolgens de vernietiging.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen gaat nu alvast over tot schorsing na een eerste, voorlopig onderzoek. De Raad stelt in zijn arrest dat de kwekerij in de buurt van een natuurgebied ligt, en meer bepaald een habitatrichtlijngebied. Hoewel Natuurpunt aantoonde dat daar natuurwaarden aanwezig zijn die gevoelig zijn voor stikstof, verleende de minister een vergunning voor het bedrijf omdat ze oordeelde dat de stikstofemissie van het bedrijf geen significante effecten zou hebben en er geen betekenisvolle aantasting van het natuurgebied zou zijn. De Raad voor Vergunningsbetwistingen meent echter dat de minister dat niet voldoende onderzocht.

Belga

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken