Startpagina Bedrijfsnieuws

Rigaux toont zijn nieuwste rassenassortiment

Aan het begin van het najaar vernieuwt het zaadbedrijf een deel van zijn catalogus. Oude variëteiten maken plaats voor nieuwe, die wachten om hun volledige potentieel tot uiting te brengen. Een bezoek aan het rassenplatform leert deze rijzende sterren kennen en hun kenmerken te ontdekken.

Leestijd : 4 min

Rigaux, gespecialiseerd in de productie van graanzaden, wil een belangrijkere plaats innemen op de Belgische markt. Dit vertaalt zich in eerste instantie in investeringen op zijn productiesite. “Onze zaadverpakkings- en afzakeenheid, die zich momenteel in het hart van Mettet (tussen Charleroi en Dinant) bevindt, is aan het verouderen. Bovendien is de locatie beperkt. Daarom willen we moderniseren en deze eenheid verplaatsen naar onze gebouwen aan de rand van het dorp", legt Michaël Wijnants, commercieel verantwoordelijke, uit. Uiteindelijk zal de nieuwe faciliteit de productiecapaciteit van de site verdubbelen.

Tegelijkertijd werkt het zaadbedrijf aan de uitbreiding van zijn distributienetwerk. “Rigaux-zaden worden via de landbouwhandel op de markt gebracht. In Wallonië hebben we al een groot aantal verkopers. We willen nu onze aanwezigheid in Vlaanderen vergroten door met meer handelaren samen te werken."

Dit vraagt natuurlijk om een uitgebalanceerd rassenassortiment, waarbij wordt voldaan aan de verwachtingen van de landbouwers. De catalogus van het zaadbedrijf wordt dus regelmatig aangevuld met nieuwe variëteiten.

Eén bestaande hybride en 3 nieuwigheden in wintergerst

Op het rassenplatform gewijd aan wintergerst zaaide Rigaux een twintigtal commerciële variëteiten, evenals 25 zogenaamde ‘kandidaat’-variëteiten. Deze worden in 2021 vermeerderd en in 2022 en 2023 op de markt gebracht, op voorwaarde dat hun resultaat (opbrengst, legervastheid, ziekteresistentie...) bevredigend is.

Op het proefperceel toonde Michaël Wijnants eerst de rassen Esprit en LG Zodiac, die voor het eerst werden gezaaid in het najaar van 2020.

Esprit is het resultaat van de kruising van KWS Meridian met KWS Tonic, het is een DSV-ras. Het heeft een hoog opbrengstpotentieel, zowel in graan als in stro. De weerstand tegen stengelbreuk is zeer goed. Om legering te vermijden wordt het gebruik van 2 halmverstevigers aanbevolen. Zijn weerstand ten opzichte van echte meeldauw, ramularia en helminthosporiose (netvlekkenziekte) is zeer goed. Het is wel wat opletten voor dwergroest. Het ras heeft een zeer goed hectolitergewicht.

LG Zodiac, van Franse oorsprong (Limagrain), wordt gekenmerkt door zijn tolerantie voor dwergvergelingsziekte en zijn vroegrijpheid. De legering is goed, zonder dat het zijn sterke punt is. Dit ras vertoont een zeer goede weerstand tegen bladvlekkenziekte en helminthosporiose, maar blijkt ook gevoeliger te zijn voor dwergroest. Het hectolitergewicht is gemiddeld; het opbrengstpotentieel wordt als hoog gekwalificeerd.

De nieuwigheid voor de zaai 2021 is SU Midnight. Deze Saaten Union-gerst is een vroeg ras, heeft een zeer goede koudetolerantie en is weinig gevoelig voor legering. Het is ook resistent tegen type 1 en 2 van het mozaïekvirus. Dankzij de goede ziekteresistentie is het een heel gezond ras. Het duizendkorrelgewicht is hoog en het hectolitergewicht goed, de opbrengst ligt 4 tot 5% hoger dan die van de controlerassen.

Wintergerst SU Midnight wordt gecommercialiseerd voor de uitzaai 2021.
Wintergerst SU Midnight wordt gecommercialiseerd voor de uitzaai 2021. - Foto: JV

Tot slot wijst Wijnants op het vroege hybride ras Smooth. Dit is een ouder Syngenta-ras, maar het is aanbevolen in moeilijke omstandigheden (moeilijke percelen, droogte...). Zijn uitstoeling is uitstekend, en zijn legervastheid en ziekteresistentie is goed. Wat de prestaties betreft, onthouden we de regelmaat en het hoge hectolitergewicht.

Drie nieuwigheden in tarwe

Het tarwerassenplatform omvatte een 40-tal commerciële variëteiten en zo’n 35 ‘kandidaat’-variëteiten. Er zijn 3 nieuwe rassen voor 2020 en 2021 voorzien.

Afgelopen najaar werd het middenvroege ras KWS Keitum voor het eerst op de markt gebracht. Deze voedertarwe, afkomstig van KWS Lochow, heeft een goede productiviteit, een constante opbrengst en een uitstekend duizendkorrelgewicht. Het is resistent tegen de oranje tarwegalmug en heeft een zeer goed profiel tegen fusarium, een belangrijk criterium bij het zaaien na maïs. Het gedraagt zich redelijk goed in de aanwezigheid van bruine roest en septoria, maar vertoont een lichte gevoeligheid voor gele roest. De legervastheid is redelijk goed.

Een andere nieuwigheid is Johnson, een Saaten Union-ras. Deze middenlate voedertarwe is door zijn zeer goede bladgezondheid bijzonder geschikt voor IPM-management. Het is zeer goed bestand tegen koude, maar ook tegen legering. De uitstoelingsperiode is vrij lang, wat zorgt voor een hoog opbrengstpotentieel (vooral op ondiepe gronden). Het is bijzonder geschikt voor late zaai.

In het tarwegamma is het ras KWS Donovan heel geschikt voor de zaai van tarwe na tarwe.
In het tarwegamma is het ras KWS Donovan heel geschikt voor de zaai van tarwe na tarwe. - Foto: JV

Rigaux beschikt voor dit najaar ook over het voedertarwe KWS Donovan (ook origineel KWS). Het heeft een zeer goede legervastheid, maar kenmerkt zich vooral door zijn ziekte- en plagenresistentie. Ten eerste is het bestand tegen de oranje tarwegalmug. Ten tweede beschikt het over het Pch1-resistentiegen, wat betekent dat het ras resistent is tegen oogvlekkenziekte, waardoor het kan gebruikt worden bij zaai van tarwe na tarwe. Ten derde is het bestand tegen de meeste ziekten, behalve tegen bruine roest. Dit halfvroege ras zou een goede opbrengst moeten geven, met een gemiddeld hectolitergewicht.

Triticale en spelt

In triticale zal het vroege ras Lumaco (veredelaar: Lantmännen SW Seed BV) voor volgende zaai op de markt verschijnen, zowel voor gangbare als biologische teelt. Het is een gezond ras, met een zeer goed profiel tegen echte meeldauw, fusarium en gele en bruine roest. Het scoort iets minder goed voor bladvlekkenziekten. Lumaco heeft een zeer hoog hectolitergewicht, een hoog eiwitgehalte en, ten slotte, een lage zetmeelviscositeit, waardoor het een prima keuze is voor pluimveevoeders.

Inzake spelt bracht Rigaux vorig jaar het Duitse ras Zollernperle (veredelaar: Südwestdeutsche Saatzucht) op de markt. Dit heeft een zeer hoog opbrengstpotentieel, dat volgens het zaadbedrijf kan concurreren met Cosmos. Het heeft een goede koudebestendigheid, maar kan gevoelig zijn voor legering. Het wordt aangeraden om het niet te veel te bemesten noch om het op te vruchtbare grond te zaaien. Evenzo moet speciale aandacht worden besteed aan de groeiregeling. Het ras wordt gekenmerkt door een goede ziektetolerantie, ondanks een lichte gevoeligheid voor gele roest.

Jérémy Vandegoor

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken