Startpagina Actueel

Boerenbond: Sierteeltsector krabbelt recht na moeilijk coronajaar

De sierteelt heeft een moeilijk coronajaar 2020 gekend door het tijdelijke wegvallen van zijn afzetmarkt, maar doet het intussen weer goed. Dat heeft Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker verklaard tijdens een bezoek aan een rozenkwekerij in Kontich. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was van de partij. "Er zijn nog maar 5 rozenkwekers in ons land, maar dat zijn wel stuk voor stuk grote bedrijven met een productie van topkwaliteit", aldus De Becker.

Leestijd : 2 min

Waar Nederland het bloemenland is wat volume betreft, moet ons land het volgens De Becker van de kwaliteit van zijn producten hebben. "Er wordt ook ingezet op verduurzaming: efficiënt water- en energieverbruik en geïntegreerde gewasbescherming", zegt ze.

"Onze producenten spelen zo in op de vraag bij klanten. Het is belangrijk dat de klant dat vervolgens ook weet te waarderen en bewust kiest voor een Belgisch product wanneer hij een bloemetje meeneemt naar huis." Minister Verlinden beloofde alvast om als consument in de toekomst bewuster te zullen kiezen voor lokaal geproduceerde bloemen.

Biologische en duurzame teelten

"Dat is toch een stemmetje in je hoofd als je bepaalde aankopen doet, om meer lokaal te kopen maar ook te kijken naar de labels die worden gegeven aan biologische en duurzame teelten", zegt ze. "We moeten ons met zijn allen bewust zijn van de impact die onder meer energieverbruik heeft op ons klimaat. Het is ook goed om te zien hoe jonge telers, zoals hier in Kontich, bewuste keuzes maken om op lange termijn te investeren in duurzame technieken."

De snijboemensector beslaat in ons land zowat 39 ha in openlucht en 27 ha onder glas. Dat alles samen is goed voor een jaarlijkse omzet van zowat 28 miljoen euro. Het gaat volgens de Boerenbond ook om bedrijven die heel wat mensen tewerkstellen, want sierteelt is een erg arbeidsintensief proces.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken