Startpagina Actueel

Dertigtal schapen slachtoffer van wolf in Wallonië

Sinds 23 juli zijn een 30-tal schapen slachtoffer geworden van aanvallen van een wolf in de regio rond het Luikse Jalhay. Dat heeft Violaine Fichefet, bioloog verantwoordelijk voor het monitoren van wilde dieren bij de Waalse openbare dienst (SPW), gezegd.

Leestijd : 1 min

Zes fokkers in de regio maken zich zorgen over deze aanvallen waarvan de modus operandi wijst op de wolf. Ook al zijn nog niet alle resultaten van de analyses bekend, we kunnen deze aanvallen nu al toeschrijven aan de wolf", aldus de bioloog. DNA-analyse moet de identificatie van de wolf mogelijk maken. Er zijn twee hypothesen over de identiteit van de wolf die heeft toegeslagen.

"We weten dat Akela, de wolf die in de Hoge Venen leeft, een vrouwtje heeft gevonden en dat het paar drie wolvenwelpen kreeg. De aanvallen kunnen ook het werk zijn van een andere, geïsoleerde wolf", zegt de bioloog. Het wolvenplan dat Wallonië uitwerkte is gericht op preventie en wil veehouders uitrusten om aanvallen te voorkomen.

"Na deze aanvallen in de regio Jalhay zal de dienst (Natagriwal) de fokkers ontmoeten om hen methoden aan te bieden om de wolf af te schrikken", aldus Violaine Fichefet. De installatiekosten van dit dispositief worden voor 80 procent door het Waalse gewest gedekt. Het schadeloosstellen van de getroffen landbouwers start de komende dagen.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken