Startpagina Actueel

VN vraagt hulp voor Afghaanse landbouwgemeenschappen

De Verenigde Naties (VN) hebben zaterdag een dringende oproep gedaan aan donateurs om de boeren in Afghanistan te helpen in hun strijd tegen de droogte. Die bedreigt de bestaansmiddelen van 7 miljoen mensen.

Leestijd : 1 min

De rurale gemeenschappen in Afghanistan worden momenteel zwaar getroffen, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Oorzaak is niet alleen de droogte. Er is ook de coronapandemie en het feit dat veel mensen op de vlucht zijn geslagen door het offensief van de taliban, die intussen de controle over Afghanistan in handen hebben.

Liefst 14 miljoen Afghanen, onder wie 2 miljoen kinderen, worden momenteel geconfronteerd met een acute voedselonveiligheid. Dat is 1 op de 3 Afghanen. Drie miljoen dieren zijn bedreigd. "Als we geen hulp verlenen aan hen die het hardst getroffen worden door de enorme droogte, zullen velen hun boerderijen moeten verlaten", zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO.

"Dat dreigt de voedselonveiligheid nog te vergroten en de stabiliteit in Afghanistan komt er nog meer door onder druk." De FAO vraagt 18 miljoen dollar, omgerekend zo'n 15 miljoen euro, om daarmee in september nog tarwezaad te kopen. Ongeveer 250.000 landbouwers en hun gezinnen, of 1,5 miljoen mensen, zijn ervan afhankelijk, terwijl het rendement van hun oogst vermoedelijk 20 procent lager zal liggen dan in 2020.

Belga

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken