Startpagina Actueel

Opnieuw vaars doodgebeten, wolvenplatform komt binnenkort samen

In het weekend van 28 en 29 augustus werden in Oudsbergen opnieuw enkele vaarzen opgejaagd door een wolf. Een drachtige vaars liet daarbij het leven. Zoals voorzien in het wolvenprotocol en omdat het de tweede keer in 4 maanden tijd is dat een vaars slachtoffer wordt van een wolvenaanval, brengt het agentschap Natuur en Bos op korte termijn het burgemeestersoverleg en het wolvenplatform samen. Daar zal geëvalueerd worden of een bijsturing van het protocol of bestaande maatregelen noodzakelijk is.

Leestijd : 2 min

In opdracht van het agentschap Natuur en Bos deed een dierenarts op zondagochtend 29 augustus ter plaatse de nodige vaststellingen. Hierbij werd de gebruikelijke procedure gevolgd, zo stelt het agentschap in een persbericht.

Er werden DNA-stalen genomen en de omgeving werd verder onderzocht. Daarbij werden pootafdrukken van een wolf teruggevonden. Zoals steeds zullen de DNA-resultaten door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) nu verder onderzocht worden om te kijken of er match is met de gekende DNA-gegevens van de Limburgse wolvenroedel. Die resultaten kunnen binnen enkele weken verwacht worden.

Geen wolfwerende omheining

Het door de betrokken actoren vastgelegde wolvenprotocol trad dus met andere woorden opnieuw in werking. De weide was wel door prikkeldraad ontsloten, maar niet wolfwerend, zo stelt Natuur en Bos. Prikkeldraad biedt, zoals herhaaldelijk meegedeeld, onvoldoende tot geen bescherming ten aanzien van wolven.

De belangrijkste stap bij een dergelijke probleemsituatie is dan ook verder inzetten op preventieve en wolfwerende maatregelen. In overleg met de eigenaar werd beslist beroep te doen op de voorziene rescue kits. Dat zijn tijdelijke wolfproof rasters met een stroomklok. Ze werden al tijdens het weekend geplaatst door de vrijwilligers van het Wolf Fencing Team.

De voorbije weken verloren ook enkele schapenhouders in dezelfde regio dieren door de rondzwervende wolven. Heel wat veehouders zijn er terecht ongerust. De Vlaamse overheid heeft begrip voor de ongerustheid van landbouwers en veehouders, maar herhaalt haar oproep om voldoende preventieve maatregelen te nemen.

Evaluatie door wolvenplatform

Omdat het de tweede keer in 4 maanden tijd is dat een vaars slachtoffer wordt van een wolvenaanval, heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir aan Natuur en Bos gevraagd om binnen de 2 weken zowel het burgemeestersoverleg als het wolvenplatform bijeen te brengen om te evalueren of een bijsturing van het protocol of bestaande maatregelen noodzakelijk is.

Ondertussen heeft Natuur en Bos reeds advies gevraagd aan het INBO met betrekking tot mogelijke bijkomende maatregelen ter bescherming van grootvee.

Er zal daarnaast ook snel door Natuur en Bos actie ondernomen worden om de veehouders in de omgeving proactief te benaderen en hen te ondersteunen bij het aanbrengen van wolfwerende omheiningen. Dit zal in samenspraak met het Wolf Fencing Team gebeuren.

De getroffen eigenaar wordt vergoed voor de geleden schade.

ANB/AV

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken