Startpagina Actueel

‘Status van proefstal’ eventueel in de nieuwe PAS

Een onafhankelijk Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt zal voortaan advies verlenen en onderzoek uitvoeren rond de uitstoot van veehouderijen en mestverwerking.

Leestijd : 1 min

Vandaag wordt enkel rekening gehouden met emissiereducerende technieken op stalniveau” ”, stelt Steven Coenegrachts (Open VLD). Er zijn echter naast staltechnieken ook voeder- en managementtechnieken die verder gaan dan het stalniveau. “Er wordt later ook met andere emissies op het bedrijfsniveau rekening gehouden. “Dit gaat dan over onder andere emissies vanuit externe mestopslag en over emissies van mestbehandelingstechnieken op het bedrijf”, antwoordt Vlaams minister Crevits.

Eén van de voorstellen is om de mogelijkheid te voorzien om een ‘status van proefstal’ toe te kennen aan een nieuwe staltechniek. “De staltechniek met ‘status van proefstal’ krijgt dan na een positieve evaluatie een emissiefactor toegekend, afgestemd op de staltechniek en de specifieke diercategorie. Deze evaluatie zal onder meer gebeuren door het nieuwe Wetenschappelijk Comité. “De vergunde en gebouwde stal met ‘status van proefstal’ moet na ingebruikneming worden geëvalueerd”, zegt Crevits. Daarnaast wordt werk gemaakt van een praktijkevaluatie van low-cost monitoringstechnieken voor luchtemissies bij stalsystemen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Europese melkveehouders tevreden, maar verwachten meer

Melkvee De voorstellen die de Europese Commissie recent gedaan heeft naar aanleiding van de boerenprotesten, zijn een eerste stap in de goede richting. Dat zegt Kjartan Poulsen, voorzitter van de European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese melkveehouders.
Meer artikelen bekijken