Startpagina Actueel

Vlaanderen telt 200.000 paardachtigen, 108 erkende voortplantingscentra

De voorbije weken en maanden kunnen we er niet naast kijken, onze Vlaamse paarden zijn overal. Op de hoogdag van de Vlaamse paardenwereld, op Waregem Koerse op dinsdag 31 augustus, bracht minister Crevits een stand van zaken. Verleden jaar werden 3.500 paarden vanuit de hele wereld in Vlaanderen gekocht, ter waarde van 65 miljoen euro. Er zijn in Vlaanderen bijna 200.000 paardachtigen (paarden, ezels, zebra’s, pony’s, …).

Leestijd : 2 min

Eind 2020 waren er in Vlaanderen bijna 200.000 paardachtigen geregistreerd. Dat gaat dan om paarden, pony’s, zebra’s, ezels, … of een kruising daarvan. Dat is ongeveer 65% van alle paardachtigen in België. De Vlaamse overheid erkent fokkersverenigingen voor het opstellen en bijhouden van een stamboek met het oog op de rasverbetering van paarden en ezels.

23 erkende stamboekverenigingen in Vlaanderen

Dat is ook een van de sterke elementen van de Vlaamse paardensector. In 2020 waren er 23 erkende stamboekverenigingen met maatschappelijke zetel in Vlaanderen die samen 34 stamboeken voor paarden, pony’s en ezels beheren. De stamboekverenigingen tellen ruim 14.000 leden. Er werden in 2020 meer dan 12.000 veulens ingeschreven in de Vlaamse stamboeken, 63% hiervan is afkomstig van een stamboeklid met woonplaats in Vlaanderen.

“De dochter van Bruce Springsteen nam deel aan de Olympische Spelen met een ‘Vlaams’ paard, de Belgische ruiters reden verschillende jumpingwedstrijden met Vlaamse paarden... De Vlaamse paardensector wordt alom geroemd. Dat tonen de cijfers over de sector ook. Maar liefst 3.500 Vlaamse paarden veroverden in 2020 de wereld, goed voor een waarde van 65 miljoen euro. We moeten deze sector dan ook de erkenning geven die ze verdient”, zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits

21 miljoen euro omzet in Vlaamse voortplantingscentra

De raszuivere voortplanting van paarden wordt uitgevoerd in voortplantingscentra die erkend zijn door de Vlaamse overheid. In 2020 bedroeg de geraamde omzet voor het geheel van de voortplantingsactiviteiten in de 108 erkende centra ongeveer 21 miljoen euro en er werken meer dan 100 mensen. Hoewel het aantal erkende centra ten opzichte van 2015 redelijk stabiel bleef, is de totale omzet met de helft toegenomen.

Het economisch belang van de buitenlandse handel in paarden is dan ook aanzienlijk. Volgens gegevens van Eurostat werden in 2020 bijna 3.500 paarden ter waarde van 65 miljoen euro vanuit Vlaanderen over de hele wereld verkocht. De helft hiervan waren fokdieren, Vlaanderen kweekt raspaarden die wereldwijd erkend worden. De belangrijkste afzetlanden voor deze fokdieren waren Frankrijk, Ierland, Italië en Duitsland.

LV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken