Startpagina Varkens

PRRS-programma: Weet jij wat er in jouw buurt speelt?

PRRS monitoren en weten wat er op je eigen bedrijf speelt, heeft een grote meerwaarde, maar je kunt ook heel veel opsteken van wat zich op naburige bedrijven afspeelt. Helemaal ideaal om de PRRS-strategie op je bedrijf te helpen optimaliseren zou zijn dat je zicht krijgt op de PRRS-situatie in je provincie of zelfs in het hele land. Dat is precies wat het PRRS-programma wil verwezenlijken met de ‘PRRS-foto’.

Leestijd : 3 min

De varkenshouder van deze getuigenis woont in een zeer varkensdense regio. Alleen al in de straat waar zijn bedrijf gelegen is, zijn nog minstens 4 andere varkensbedrijven gevestigd. De naburige veehouders hebben een goed contact en komen regelmatig samen om ervaringen uit te wisselen. “We motiveren elkaar in onze aanpak van PRRS en voeren samen de PRRS-Monitor uit. Zo krijgen we niet alleen een beeld van de situatie op ons eigen bedrijf, maar ook van de PRRS-situatie in de nabije omgeving.”

Bijleren dankzij de Monitor

“Al zo lang ik mij kan herinneren kom ik goed overeen met de collega-varkenshouders hier in de buurt. We lopen geregeld eens bij elkaar binnen en af en toe komen we allemaal samen. Gewoon gezellig om het over koetjes en kalfjes te hebben, maar ook over hoe het eraan toegaat op onze bedrijven. Wie heeft met welke problemen te maken en hoe kunnen we die trachten op te lossen. Iedereen is daar heel open in. Zo hebben we mekaar al regelmatig kunnen helpen door tips en eigen ervaringen te delen. Soms proberen we op zoek te gaan naar een gemeenschappelijke aanpak.” Zo ook voor PRRS.

Toen ze voor het eerst hoorden over het PRRS-programma en de monitoringstool die hierin aangeboden werd, groeide het idee bij een aantal gemotiveerde varkenshouders in de buurt om een gemeenschappelijke aanpak uit te werken. Omdat de varkenshouder die hier aan het woord is een vleesvarkensbedrijf heeft en op dat moment enkel de PRRS-Monitor biggen bestond, kon hij zelf niet deelnemen. De buren, allemaal zeugenhouders al dan niet gecombineerd met afmest, starten wel met de monitoring.

Samen sterk

“Toen vorig jaar de PRRS-Monitor Vleesvarkens gelanceerd werd, was ik blij dat ik nu ook mijn vleesvarkens kon monitoren. Sindsdien ben ik nóg actiever op de bijeenkomsten waar de PRRS-monitoringresultaten van de deelnemers in de buurt besproken worden, samen met de bedrijfsdierenartsen. Je kunt niet geloven hoe sterk de situatie verschilt van bedrijf tot bedrijf en wat je allemaal leert van mekaar.”

Door deze aanpak weet elk van hen wat er speelt op het vlak van PRRS in hun buurt. Of wie welke diercategorieën vaccineert en bij wie er diercategorieën positief testten in de Monitor. “Stel dat bij één van de buren plots een nieuwe stam gedetecteerd wordt, dan zullen wij ook extra maatregelen nemen om te vermijden dat die stam bij ons terechtkomt. Zo kunnen we dus nog sneller reageren. Zo beschermen we niet alleen onszelf, maar ook elkaar.”

Ieder zijn eigen PRRS-foto

“Toen we hoorden van de PRRS-foto op de PRRS-website ( www.sdrp-prrs.be ), heeft iedereen in de buurt die ingevuld. We weten immers hoe groot de meerwaarde voor je eigen bedrijf is om ook een beeld te hebben van de PRRS-situatie in de omgeving. Hopelijk doen vele andere collega’s dit ook, zo helpen we elkaar en kunnen we op grotere schaal de PRRS-situatie inzichtelijk maken. We weten nu ook welk type PRRS-manager elk van ons is. Er zitten zowel ‘Durocs’, ‘Piètrains’ als ‘Berkshires’ in onze groep, dus kunnen we veel van elkaar leren. Leuk dat we nu elkaars type kennen, dankzij die enquête. ”

Tamara Vandersmissen, DGZ

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken