Startpagina Actueel

Hogere tarwenoteringen op de wereldmarkt

De noteringen voor tarwe op de wereldmarkt noteren hoger, net zoals de gerstnoteringen. De noteringen voor maïs en sojabonen zijn op de wereldmarkt dan weer dalend. Dat blijkt uit gegevens van de EU-IGC.

Leestijd : 3 min

Over het algemeen zijn er hogere tarwenoteringen op de wereldmarkt door onder meer de resultaten van de recent door Egypte gehouden inschrijving, valutaire ontwikkelingen en een verdere neerwaartse bijstelling van de verwachte productie in het seizoen 2021-22. De oogstwerkzaamheden op het noordelijk halfrond bevinden zich in de laatste fase, ondanks dat er hier en daar door regen wat vertraging is opgetreden.

Europa verwacht door onverwachte regen in bepaalde delen een iets lagere productie. In Argentinië blijft het warm en droog, waardoor de condities van de tarwe neerwaarts werden bijgesteld. Ook de signalen uit Rusland stemmen weinig vrolijk, terwijl de omstandigheden in Australië over het algemeen gunstig zijn.

Stijgende gerstnoteringen

Stijgende gerstnoteringen mede omdat met een export van 2,3 m/ton (+28% ten opzichte van vorig jaar) voor Europa het seizoen 2021-22 goed is gestart. De oogst in Oekraïne is zo goed als klaar en ook in Canada verloopt de oogst voorspoedig. Turkije verzekerde zich van 245.000 ton voergerst, de Filipijnen een onbekende hoeveelheid in Australië en Jordanië is in de markt voor levering van 120.000 ton.

Dalende maïsnoteringen dankzij positievere oogstvooruitzichten, voorspellingen voor gunstiger weer voor het Middenwesten van de VS en een lagere ethanolproductie. Verkopen aan Mexico en een afnemende conditie van de maïs in de VS zorgden voor wat steun. Voor het seizoen 2021-22 lijkt de VS af te stevenen op een oogst van 384,0 m/ton (360,3 m/ton vorig jaar). In Brazilië is de tweede oogst voor zo’n 80% gereed, hoewel voorspellingen voor meer regen leidden tot toenemende zorgen over de kwaliteit.

Export in het seizoen 2021-22 gaat nog niet zo goed en tot op heden werd slechts 5,5 m/ton uitgevoerd (-45% t.o.v. vorig jaar). Inzaai van de nieuwe oogst gaat moeizaam en er zijn zorgen over het feit dat La Niña mogelijk “haar neus weer aan het venster zal steken”. In Argentinië is begonnen met de inzaai voor 2021/22 en mogelijk stijgt het areaal met zo’n 2%. China heeft in het seizoen 2020-21 inmiddels 22,8 m/ton ingevoerd.

Dalende sojabonennoteringen

Ook dalende sojabonennoteringen door voorspellingen voor gunstiger weer in de belangrijkste productieregio’s en goede vooruitzichten voor de opbrengst, die in de VS kan uitkomen op 120,7 m/ton (112,5 m/ton vorig jaar). De daling sloeg de laatste dagen om in een scherpe stijging door verdere afwaardering van de conditie van de sojabonen in de VS, gunstige ontwikkelingen op de energiemarkt en bij sojaolie en nieuwe verkopen aan China. Brazilië voerde in het seizoen 2021-22 tot op heden 75,0 m/ton uit, maar handelaren zijn hoopvol gestemd dat China zich komende tijd weer zal melden.

Hoewel er zorgen zijn dat de inzaai voor het nieuwe seizoen wat hinder zal ondervinden van droogte, lijkt het areaal met zo’n 5% te stijgen tot 40,5 m/ton. Stijgende rijstnoteringen door een, ondanks de nog altijd torenhoge vrachtkosten, toenemende vraag naar Thaise rijst, de nog altijd geldende beperkingen in de Mekong delta, waardoor daar onvoldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn en nieuwe interesse vanuit Bangladesh voor rijst uit India.

LV-EU/IGC

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken