Startpagina Akkerbouw

Blijf cercospora opvolgen in bietenvelden!

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat meer dan de helft van de percelen die op regelmatige basis worden opgevolgd de drempel van 20% aangetaste bladeren door cercospora heeft bereikt.

Leestijd : 1 min

Laat de cercospora niet uitbreiden tot ‘haarden’ want deze kunnen, zeker in de gevoelige rassen, snel uitbreiden; luidt het advies van het KBIVB. Witziekte, ramularia en roest komen in mindere mate voor, meldden ze nog.

Als het veld na 15 oktober moet gerooid worden, rekening houdend met het ras, raden wij een behandeling aan als de drempel voor cercospora (opnieuw) bereikt wordt. Een blad wordt als aangetast beschouwd als ten minste één vlek op het blad wordt waargenomen.

Sinds 20 augustus is de behandelingsdrempel voor de bladziekten verhoogd naar 20% aangetaste bladeren voor cercospora of ramularia en 30% aangetaste bladeren voor witziekte of roest.

KBIVB - TD

Lees ook in Akkerbouw

Correct rekenen met dierlijke mest

Maïs Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak. Hoe kies ik de juiste mestsoort? Hoeveel dien ik wanneer toe? Op welke manier? De variabele samenstelling van dierlijke mest en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen, zijn belangrijke aandachtspunten.
Meer artikelen bekijken