Startpagina Vleesvee

“Dankzij onze klanten wonnen we de Korte Keten Kop”

De winst van de Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant gaat dit jaar naar het vleesveebedrijf ‘Van het Lindeveld’. De familie Bottu heeft zo’n 300 Belgisch Witblauwrunderen en 40 Angusrunderen. In 2019 zijn ze gestart met thuisverkoop. Ondertussen hebben ze een groot en loyaal klantenbestand.

Leestijd : 9 min

In 2012 stapte Tim Bottu mee in het bedrijf van zijn vader Freddy. Die baatte samen met zijn vrouw Carine Donvil al sinds de jaren 80 een vleesveebedrijf uit met ongeveer 150 koeien. Na de overname lieten ze in 2012 een nieuwe stal zetten, waarna het aantal witblauwrunderen geleidelijk aan groeide tot ongeveer 300 stuks.

Kalving op 24 maanden

“De 2 stallen van ons bedrijf staan beide op een andere locatie”, legt Tim uit. “De nieuwste stal staat bij mij thuis, en de andere staat bij mijn vader thuis, op het ouderlijke bedrijf. De vaarzen en koeien kalven in deze stal, waarna de kalveren nog zo’n 4 tot 6 maanden hier bij de moeder blijven. Daarna gaan ze naar mijn vader, waar ze het grootste deel van het jaar op de weide staan. Als ze klaar zijn om te kalven, komen ze terug naar hier.

Wij hebben ervoor gekozen om de vaarzen ten vroegste te laten kalven op 24 maanden, soms gebeurt dat zelfs later. Eigenlijk kunnen ze kalven vanaf 20 maanden, maar doordat we de vaarzen niet intensief bijvoederen en doordat ze hun kalf zelf moeten grootbrengen, hebben we liever dat ze nog iets sterker worden. Daardoor zijn er bij ons minder kalvingen, maar wij betalen ook minder aan krachtvoer en bijvoorbeeld melkpoeder. Dat brengt onze inkomsten op evenwicht”, legt hij verder uit.

Dekstieren op de wei

Het jongvee staat tot ongeveer 24 maanden bij Freddy in de stal en op de wei. De stieren blijven daar om dekstieren te worden. Ook zij lopen zo veel mogelijk op de wei. “Ik weet wel dat de stieren voor een optimale groei beter binnen zitten, maar als toekomstige dekstier is het belangrijk dat ze weidegang kennen”, is Tim van mening. “Dat vind ik belangrijker dan de dikte van de stier. Op de wei zal dat dier zich beter ontwikkelen en ook voor het beenderwerk is dat beter. Als de stieren dan naar een bedrijf gaan waar ze bijgevoederd worden, zal die boer altijd een positieve evolutie in het gewicht zien. Dat is ons handelsmerk en daar krijgen we veel complimenten over.

We hechten ook heel veel belang aan vlotte, vitale kalveren, omdat alle kalveren moeten zogen bij de moeder. Die kwaliteit is erfelijk, wat onze dekstieren nog een extra troef geeft. We krijgen dan ook vaak te horen dat onze stieren zeer vitale nakomelingen geven die heel vlot biest drinken.

We proberen ook steeds stieren te gebruiken buiten de frequent gebruikte bloedlijnen. Daardoor kunnen zij gemakkelijk en breed ingezet worden. Binnen de Belgisch witblauwpopulatie, waar het altijd opletten is om inteelt te vermijden, is dat voor mij ook zeer belangrijk.”

Tim is vooral trots op 2 van zijn dekstieren waar hij veel zonen van verkocht: Bandiet van het Lindeveld en Zorro van het Lindeveld. Bandiet (1500 kg, schofthoogte 1m59) is een zoon van Jalon de Martinpre. Zorro (1580 kg, schofthoogte 1m60) is een zoon van Sauveur de monin chapelle.

“Onze dieren staan dus zoveel mogelijk op de wei, maar toch is het niet gemakkelijk om alle dieren aan weidegang te laten doen. De koeien met kalf stonden vroeger verder van huis, maar zij hebben het best ook de mogelijkheid om binnen te komen. In droge zomers is er te weinig gras en moeten ze bijgevoederd worden. Hen hebben we nu dus hier aan de stal gezet. Ook de vaarzen die moeten kalven, hebben we het liefst dicht bij de stal.”

Uitbreiding met Black Angus

Al enkele jaren werkt Van het Lindeveld samen met Natuurpunt in de Getevallei, net zoals meer dan 10 andere landbouwbedrijven. De samenwerking bestaat uit het beheren van stukken natuur. De betrokken landbouwers mogen de percelen van Natuurpunt maaien of laten begrazen door hun dieren. Vier jaar geleden kregen Freddy en Tim de vraag of ze nog een extra perceel in gebruik wilden nemen waar al 20 jaar niets mee gebeurd was. Dat was dus een wildernis.

Omdat vader en zoon in de buurt van dat perceel nog meer weides hadden, hebben ze toegezegd. Ze wisten wel dat hun Belgisch witblauw daar niet kon gedijen. Daarom besloten ze op zoek te gaan naar een aanvullend vleesveeras voor hun bedrijf, dat ze daar konden plaatsen.

“Na wat opzoekingswerk kwamen we bij Black Angus uit”, vertelt Tim. “Toen we lazen wat de karakteristieken zijn van dat ras, was het voor ons duidelijk dat die runderen gemaakt zijn voor zo’n stuk weide. Dat blijkt nu ook effectief zo te zijn. Die dieren staan daar te blinken. Ze eten alles, behalve de distels. Die koeien groeien ook enorm snel.

Witblauw en Angus zijn echt 2 uitersten. Het onderhouden van Angusrunderen is veel gemakkelijker dan het onderhouden van witblauw. Toch denk ik er nog niet aan om over te schakelen. Daarvoor is mijn passie voor witblauw te groot.”

Passie voor witblauw

“Zoals ik daarnet al vertelde, ben ik heel trots op de witblauwdekstieren die wij grootbrengen”, gaat Tim verder. “De verkoop daarvan levert ons toch wat meer zekerheid op in inkomsten. Daarnaast heb ik ook een paar heel straffe Belgisch witblauwkoeien, die zelf kunnen kalven. Onze Daldina van het Lindeveld heeft al 7 keer natuurlijk gekalfd. Die koeien wekken veel interesse op vanuit het buitenland. Zo verkocht ik al enkele embryo’s en nakomelingen in Nederland, Denemarken, Verenigd koninkrijk, Hongarije, Duitsland en Spanje. In België is dat moeilijker te verkopen, omdat hier de gedachte van een natuurlijke bevalling door een witblauwkoe bijna onbestaande is.

Daldina van het Lindeveld heeft 7 keer natuurlijk gekalfd.Ze is ondertussen 13 jaar oud en is ook al een aantal keren gespoeld.
Daldina van het Lindeveld heeft 7 keer natuurlijk gekalfd.Ze is ondertussen 13 jaar oud en is ook al een aantal keren gespoeld. - Foto: TB

Voor het vlees van witblauw is er ook een grotere afzetmarkt dan voor dat van Black Angus. Witblauw brengt nog iets op als je het verkoopt aan een afnemer, maar Black Angus niet echt. Daarom verkopen we het vlees van onze Angus allemaal zelf. We hebben daar nu ongeveer 40 stuks van, jong en oud door elkaar. Van witblauw hebben we zo’n 300 stuks. Dat aantal mag eigenlijk wel zakken, want we zijn nu best veel bezig met onze thuisverkoop. Als mijn vader binnen enkele jaren op pensioen gaat, zal het voor mij moeilijk zijn om zijn taken er nog bij te nemen.”

De familie Bottu heeft een duidelijke taakverdeling op het bedrijf. Freddy doet het veldwerk, en samen met Tim doet hij het voederen en strooien. Tim neemt de verkoop en boekhouding op zich en zijn vrouw Dorien doet de marketing en communicatie en helpt bij de verkoop. “Dorien is goed in het brengen van ons verhaal op Facebook. Zij kan bij een foto altijd een mooi tekstje plaatsen, dat zou ik niet kunnen”, lacht Tim.

Thuisverkoop

Vlak voor het begin van corona, in 2019, startten Tim en Dorien de thuisverkoop op. Die ging heel goed en tijdens de coronacrisis verkocht het koppel zelfs een witblauwkoe om de 14 dagen. Angus slachten ze ongeveer één keer per maand. “In de zomer ging die verkoop terug een beetje naar beneden”, vertelt Dorien. “Maar dat is normaal, en de verkoop ging tijdens corona abnormaal goed. Korteketenverkoop zal hopelijk nog lang zo populair blijven. Het is moeilijk om de verkoop van de volgende jaren in te schatten, maar we hebben toch al een mooi klantenbestand kunnen opbouwen.”

Tim en Dorien verkopen het vlees in pakketten, wat niet voor iedereen ideaal is. “Voor sommige mensen is zo’n pakket te groot, maar voor ons is het te moeilijk om ons vlees te verkopen op bestelling. Daarvoor is onze vriezer niet groot genoeg en hebben we te weinig tijd. Nu weten we zeker dat alles verkocht geraakt.

Onze klanten gaan dan zelf op zoek naar een oplossing en doen bijvoorbeeld een oproep bij familie en vrienden om een pakket te delen. Soms kunnen ze wel iets extra bijbestellen.

Zo’n pakketverkoop is soms ook verrijkend voor onze klanten. Ze kopen dan een pakket, en wilden eigenlijk geen gehakt, maar wanneer ze dat dan proeven, willen ze de volgende keer zéker opnieuw gehakt. Dat was een stuk lekkerder dan dat van de winkel. We horen soms ook dat kinderen opnieuw flink hun vlees opeten en dat ze dan vragen of dat vlees van bij ons komt. Tussen onze vaste klanten zitten zelfs vegetariërs. Zij aten geen vlees meer doordat ze het verhaal daarachter niet kenden, maar hier, op ons bedrijf, verloopt alles transparant. Onze klanten kunnen zelf zien hoe het gaat met onze dieren op het bedrijf én op de wei.”

Dochter Margo (5) is niet bang van de runderen op de wei.
Dochter Margo (5) is niet bang van de runderen op de wei. - Foto: SN

Drive-inconcept

Tijdens de coronacrisis moesten Tim en Dorien creatief zijn in hun verkoop, waardoor ze overschakelden naar een drive-inconcept. Klanten moesten niet meer uitstappen en moesten zelfs hun raam niet eens opendoen. “Ze deden thuis de bestelling, en legden die dan achter het raam van de auto”, legt Dorien uit. “Wij konden op die manier zien wat ze kwamen ophalen en staken de bestellingen dan recht in de koffer.

Gelukkig zijn de regels nu wat soepeler en kunnen we al eens een praatje doen met onze klanten. We gaan dat concept wel behouden. Zo moeten we geen tent en dergelijke opstellen. Onze klanten vragen ook zelf om dat concept te behouden, dus dan doen wij dat.”

De verkoop van het vlees doet het koppel om de 2 weken, maar Tim en Dorien hebben ook een afhaalpunt in Noorderwijk. “Daar woont mijn familie”, zegt Dorien. “Dat is een uur rijden van hier, maar mijn familie had ook veel interesse in ons vlees, net zoals andere mensen daar uit de buurt. Één keer in de maand rijden we dus ook naar Noorderwijk om pakketten te verkopen. Daar staan we dan op donderdagavond op de parking van een plaatselijke aspergeboer.”

Dutje in de wei

Dorien wilde graag nog iets extra doen op het bedrijf en kwam enkele jaren geleden een logeerconcept tegen met een oude veewagen. Dat bracht haar terug naar haar jeugd. “Mijn ouders hadden vroeger een gemengd bedrijf met melkvee en varkens. Ze hebben toen een oude wagen die eerst wijn vervoerde, aangekocht om als veewagen te gebruiken, maar wij gebruikten die vaker als speeltuin. Daar lagen dan tapijten en wat speelgoed in en daar konden wij ons in amuseren als onze ouders buiten aan het werk waren.

Toen we iets ouder waren, nam mijn broer die wagen ook enkele jaren mee naar Rock Werchter. Hij zette die dan ergens in een wei en in die wagen stond dan onder andere een bed, een koelkast en een barbecue.” ’s Ochtends bracht de beenhouwer zelfs vlees tot bij hen, zodat ze spek konden maken op de barbecue. In die veewagen zijn dus veel leuke herinneringen gemaakt.

“Ik wilde zelf ook het lef hebben om zo’n tof logeerconcept uit te werken en dan ben ik aan de slag gegaan met die wagen van mijn ouders. Dat is een project dat ik echt voor mezelf heb gerealiseerd. De wagen is nu zo goed als af en staat op zijn plaats. Vanuit de wagen heb je een prachtig zicht op veel groen en op één van onze weides die 2 jaar geleden tot mooiste boerenweide van Vlaanderen werd verkozen. Daar staan nu ook runderen op.

Ik noemde het concept ‘Dutje in de wei’, en in september kunnen de eerste gasten komen logeren. Ik kreeg al enkele vragen, dus dat komt wel in orde. Nu is het nog een basic logeerconcept, maar ik heb nog uitbreidingsplannen voor de toekomst. Zo wil ik een zoektocht uitwerken waarbij de mensen kennismaken met de streek, en graag zouden we ook onze eigen producten en die van andere landbouwers uit de streek aanbieden als maaltijd. Dat komt allemaal nog wel, en zo groeit het concept stap voor stap.”

In deze omgebouwde veewagen kan je nu genieten van de rust en de groene omgeving.
In deze omgebouwde veewagen kan je nu genieten van de rust en de groene omgeving. - Foto: SN

Winst Korte Keten Kop

Van het Lindeveld heeft de winst van de Korte Keten Kop volgens Dorien vooral te danken aan de klanten. De winnaar van de wedstrijd kwam voor de derde keer op rij uit de gemeente Linter. “Onze klanten zijn erg betrokken bij ons bedrijf”, vertelt Dorien. “Zij zijn eigenlijk een beetje onze ambassadeurs en zorgen met mond-tot-mondreclame voor meer klanten. We danken het echt volledig aan hen dat we deze prijs konden winnen. Toen we een oproep deden op Facebook voor stemmen, is die meer dan 100x gedeeld. Dat geeft ons echt een warm gevoel van erkenning.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken