Startpagina Actueel

Stem op je favoriete Newbie-laureaat

Het Newbie-team van de KU Leuven reikt voor de derde en laatste maal de Newbie Award uit. Hiermee willen de organisatie nieuwe landbouwers extra in de kijker zetten. De 6 laureaten zijn intussen gekend. De online stemmingsronde start op 23 september.

Leestijd : 3 min

Het Europese project Newbie zet succesvolle starters en hun bedrijfsmodellen in de kijker. Nieuwkomers zijn cruciaal voor het behoud van de Europese landbouw zowel als voor de ontwikkeling van het Europese platteland. Newbie tracht daarom de hindernissen van die nieuwkomers te overbruggen en handvaten aan te reiken voor de realisatie van succesvolle bedrijfsstrategieën. Het Newbie-netwerk biedt een uniek platform voor nieuwkomers, opvolgers, adviseurs, onderzoekers en belangrijke regionale en nationale actoren.

Newbie bestaat uit een consortium van 10 internationale organisaties uit 9 landen. Stichting Wageningen Research (NL) coördineert het project, KU Leuven is partner vanuit ons land. Het project loopt 4 jaar, van januari 2018 tot december 2021.

De projectpartners organiseren jaarlijks de Newbie Award. Olivier Mehuys uit Diksmuide werd begin 2019 de eerste Newbie. Tom De Windt en zijn team van Pachagreens wonnen de juryprijs van de editie 2020. Het jonge koppel, Janne en Maxime, wist toen het online publiek achter Maïsterplan te scharen.

Jury en publiek maken eigen keuze

Inschrijven voor de derde en laatste editie kon tot 20 augustus. Intussen selecteerde de jury uit deze inzendingen de 6 laureaten van dit jaar. Deze laureaten worden door een interne expertjury geëvalueerd. Daarnaast gebeurt er ook een online stemming waarbij iedereen zijn voorkeurskandidaat kan aanduiden. Deze stemming start op 23 september en loopt af op 7 oktober. De online stemming draagt bij voor de helft van de punten. Het slotevent en de bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 7 oktober.

Zes laureaten

De 6 laureaten zijn zoals bij de voorgaande edities heel verschillend. Hieronder kun je alvast een korte beschrijving vinden. Vanaf 23 september kun je online stemmen op www.biosfere.be/newbie.

Steven van Hyfte, boer Steven, is de vierde generatie op het familiale akkerbouwbedrijf. Op zijn bedrijf produceert Steven aardappelen, tarwe, graszaad, bieten en vlas. Steven heeft enkele vernieuwende aspecten uitgewerkt: wekelijkse deelname aan een boerenmarkt, verhuur van grasland aan jeugdkampen, productie van ambachtelijk brood met eigen graan en de plaatsing van een automaat. Je kan Steven vinden op zijn actief Instagram-account: @Boer_Steven en zijn Facebookpagina.

Kris en Ginny Heirbaut Enkele jaren geleden besloten Kris en Ginny Heirbaut hun klassiek melkveebedrijf helemaal om te gooien. Ze kozen resoluut voor circulaire landbouw en introduceerden al enkele indrukwekkende vernieuwingen: een pocketvergister, innovatieve microalgenkweek in een fotobioreactor, vervanging van de maïs-, klaver- en roggeproductie door een grote variatie aan voedergewassen en de introductie van andere rassen dan enkel Holstein.

Gunther Willems baat het bedrijf Alpaca Tumulus uit op een steenworp van de Vlaams-Waalse grens. Naast de fokkerij en belevingsboerderij heeft Gunther een wolspinnerij uitgebouwd. Hij verwerkt hier zijn eigen alpacawol en brengt deze via de korte keten tot bij de consument. Hiervoor ontwierp hij zijn eigen kwaliteitsgarenmerk: Suzanne. Je kan een kijkje nemen op zijn website.

Niels Van Hoenacker startte onlangs met zijn grote droom: een eigen varkensboerderij. Deze kleine boerderij, De Veldhoeve, omvat momenteel ongeveer 1 ha grond en een tiental Tamworth-varkens, een authentiek Engels ras. De biggen lopen het hele jaar door buiten, worden op 8 weken gespeend, worden op 12 maanden geslacht en worden zo veel mogelijk gevoederd met granen van eigen bodem. Momenteel werkt Niels nog voltijds buiten de landbouw om alles te kunnen bekostigen, maar hij hoopt snel voltijds landbouwer te kunnen worden. Je kan kennis maken met de biggen op zijn Facebook pagina.

Johan en Dominique Van Simaeys In 2019 besloot Dominique in het melk- en vleesvee bedrijf van haar ouders te stappen. De afgelopen jaren werd er stevig gemoderniseerd. Zo kwam er een nieuwe melkveestal en een melkrobot. Aan deze melkveestal werd afgelopen zomer een bar geopend: De Kijkuithoeve. Hier kunnen bezoekers genieten van het eigen hoeve-ijs en een kijkje nemen in de stallen. Ook de kalverhuisvesting zal in de toekomst toegangelijk worden voor het publiek. Je kan hen vinden op hun Facebook pagina.

Jarno Claeys baat een biologisch groentenbedrijf uit in Pittem. Op 4 ha grond produceert hij zo’n 40 soorten groenten. De verkoop verloopt voornamelijk via drie lokale markten of op bestelling via enkele afhaalpunten. Voor Jarno was de toegang tot grond een grote uitdaging. Deze locatie is al de derde in 8 jaar tijd. Via de Landgenoten en een crowdfunding hoopt hij in de toekomst meer zekerheid te krijgen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moeten de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken