Startpagina Melkvee

De Breykenshoeve zet deuren open voor bezoekers

Dit weekend ontvangen verschillende landbouwbedrijven bezoekers tijdens Dag van de Landbouw. Een daarvan is de Breykenshoeve in Mol. Het melkveebedrijf met 70 koeien is gelegen op een prachtige locatie langs het kanaal Herentals-Bocholt. Door het vele fietsverkeer nam de familie Verschueren de beslissing om in 1998 te starten met ijsverkoop. Dat was een succes! Ondertussen groeide de Breykenshoeve uit tot een volwaardige horecazaak.

Leestijd : 6 min

Marc Verschueren (60) en Riet (58) leiden het bedrijf samen met hun zoon Kristof. Kristof werkt vooral op de boerderij, Mark staat in de keuken en Riet zorgt voor de ijsproducten. Je kan er nu naast ijs onder andere ook pannenkoeken, Brusselse wafels, croques en frikandellen met krieken eten.

Ingezet op automatisering

In 1984 namen Marc en Riet de Breykenshoeve over van de ouders van Marc. “Toen was het nog een gemengd landbouwbedrijf met varkens en melkkoeien”, vertelt hij. “Met varkens kon je in die tijd nog wat verdienen, maar toen dat minderde hebben we beslist om enkel verder te gaan met koeien. De 2 varkensstallen werden afgebroken, waarna in 2008 een nieuwe koestal werd gebouwd. We kozen ervoor te investeren in een robot, zodat we minder tijdsgebonden waren en de arbeidsdruk wat afnam. Ondertussen kochten we al een nieuwe robot van Delaval met meer capaciteit dan de eerste. Daarbij kwamen ook nog een mestrobot en een voeraanschuiver.”

De koeien worden gemolken met een melkrobot.
De koeien worden gemolken met een melkrobot. - Foto: SN

Geen personeel

“We hebben op het melkveebedrijf veel geïnvesteerd in een lagere arbeidsdruk, omdat we zo veel mogelijk in onze horecazaak willen staan. Wij werken immers het grootste deel van de tijd met 2, zonder personeel, en dat is niet min. Wij maken boven op ons schepijs en warm eten ook zelf onze eigen frisco’s, pralines en ijstaarten. Daarnaast doen we ook zelf de kuis en het onderhoud van de tuin met terras.

We kunnen enkel zonder personeel werken doordat we met zelfbediening werken. De klanten komen hun bestelling doorgeven en krijgen een schijfje mee dat een melding geeft wanneer de bestelling klaar is. Dat werkt heel gemakkelijk.

Deze zomer hebben we één jobstudent in dienst genomen die ons goed geholpen heeft. Doordat we alles zoveel mogelijk zelf willen doen, schieten we onszelf wel eens in de voet met heel veel werk, maar dat nemen we er graag bij. Doordat we amper met personeel werken, kunnen we onze producten ook best goedkoop aanbieden, en dat is een troef.”

screenshot (2)

Gestart in chalet

De opstart van de ijsverkoop in 1998 ging volgens Riet heel vlot: “Hier langs de vaart liep vroeger enkel een zandweg. In 1995 werd dat asfalt en kwamen er fietsknooppunten. Toen zijn we beginnen nadenken over het maken van hoeve-ijs. Een vriendin van mij die ook melkveehoudster was, was op dat moment ook al even ijs aan het verkopen, dus ging ik bij haar aankloppen voor raad. Zij vond onze ligging ook ideaal en wou mij meteen helpen met de opstart en de keuze van een goede ijsmachine. Toen ging alles heel snel. Binnen 6 weken waren we open.

In de beginjaren verkochten we nog ijs in een houten chalet, en ik weet nog goed dat het tijdens het eerste weekend al heel druk was. We hadden bleinen van het ijsscheppen. Die houten chalet staat nog steeds aan de boerderij, maar nu gebruiken we hem als kleedruimte voor onze privé-hot tub.”

Overschakeling naar horecazaak

Doorheen de jaren gingen Marc en Riet hun aanbod steeds meer uitbreiden. “Na het bouwen van de nieuwe stal, ging het jongvee naar de oude koestal”, legt zoon Kristof uit. “Dat zorgde ervoor dat de jongveestal, die gevestigd is aan het huis, vrijkwam. Die hebben we dan omgebouwd naar een horecazaak met grote keuken. Vanaf toen konden de klanten binnen zitten. Daardoor konden we ook onze kaart uitbreiden en de zaak een heel jaar door open houden.

Om de arbeidslast op de boerderij nog verder te verkleinen, kozen we er onlangs voor geen jongvee meer op te houden en in de plaats daarvan vaarzen aan te kopen. Onze koeien moeten natuurlijk blijven kalven, en daarom kozen we ervoor hen te insemineren met Belgisch witblauw. Als er een vaars geboren wordt, houden we die wel nog zelf bij. Het gaat dus nog even duren voor we geen jongvee meer hebben. We vinden het ook wel jammer dat we op die manier onze topkoeien niet meer kunnen voortplanten, maar dat moeten we erbij nemen.”

De 70 koeien op de Breykenshoeve leveren lekkere melk voor de verse producten in de horecazaak.
De 70 koeien op de Breykenshoeve leveren lekkere melk voor de verse producten in de horecazaak. - Foto: SN

Automaten

De Breykenshoeve beschikt ook nog over 3 automaten. Één koelautomaat staat aan het bedrijf zelf. Daarin zitten onder andere verse melk, andere dranken en nagerechten, zoals rijstpap en pudding. Zo kunnen voorbijgangers toch even stoppen en iets uit de automaat halen als de zaak gesloten is. Dat kunnen ze dan ook opeten aan de picknicktafels.

De 2 andere automaten staan in Geel Ten Aard bij de vriendin van Kristof. Dat zijn één koel- en één vriesautomaat. “Zo kunnen we in Geel ook ijsjes en pralines verkopen”, vertelt Marc. “Dat werkt daar heel goed. Zij woont in het centrum en de automaten zijn daar populair.”

Kinderen nemen bedrijf over

Marc en Riet hebben 2 kinderen, Kristof en Nathalie, die binnen enkele jaren samen het bedrijf zullen overnemen. “Ik ga bijna op pensioen”, vertelt Marc, “dus we hebben extra hulp nodig. Kristof zit al lang mee in het bedrijf, maar nu komt ook Nathalie ons vervoegen.”

Kristof zit al 15 jaar mee in het bedrijf. “Ik koos ervoor om naar de landbouwschool te gaan. Daarna heb ik nog 2 jaar in de wegenbouw gewerkt, maar mijn hart lag toch bij het thuisbedrijf. In 2006 zijn we dan een vennootschap gestart.”

“Nathalie stapt volgend jaar op 1 april samen met haar vrouw mee in het bedrijf”, legt Riet uit. “Ze werkte ooit al hier, maar koos toen voor een andere weg. Nu ook haar vrouw heel graag op dit bedrijf zou komen werken, hebben ze hun weg terug gevonden. Volgend jaar verjongt ons bedrijf dus een beetje. En als het bedrijf verjongt, moet ook de menukaart volgen. Er zullen dus weer wat aanpassingen gebeuren in onze zaak.”

Sluitingsdagen, maar geen vrije tijd

Op maandag en vrijdag is de Breykenshoeve gesloten, maar dat betekent niet dat het gezin dan vrijaf heeft. “De dieren zijn er dan nog steeds”, vertelt Kristof. “Deze week was het druk met gras maaien en zo is het wel altijd iets. Ook in onze horecazaak stopt het werk nooit, want op sluitingsdagen doen we de voorbereidingen voor de volgende dagen.”

Foodtrailer en triporteur

De familie Verschueren kocht enkele maanden geleden een foodtrailer. Daaarmee kunnen ze de zaak ook verplaatsen naar evenementen. Zo stonden ze onlangs nog op Mon Mol Martre en De Kemping in Dessel. In die foodtrailer maken ze onder andere lollywafels, ijs, croques en milkshakes.

Voor kleinere feestjes voorziet de familie een triporteur. Dat is een bakfiets waarvan de bak een vriezer is. Die kunnen mensen huren voor bijvoorbeeld een communiefeest.

Dag van de Landbouw

Tot enkele jaren geleden konden alle bezoekers van de Breykenshoeve in een bezoekersruimte de melkrobot gaan bezichtigen. Dat kan sinds de opstart van onze horecazaak jammer genoeg niet meer”, zegt Kristof.

Om onze klanten toch de kans te geven om op een georganiseerde manier een kijkje te nemen op ons bedrijf, deden we graag mee met De Dag van de Landbouw. Daarnaast doen we ook nog regelmatig begeleide rondleidingen voor groepen vanaf 15 personen. Ik blijf het als jonge landbouwer namelijk heel belangrijk vinden dat mensen het juiste beeld hebben van een melkveebedrijf. Bezoekers kunnen hier ook zien hoe proper en comfortabel onze koeien in de stal staan en hoe proper de melkinstallatie is. Het geluk en de gezondheid van de koeien is niet alleen belangrijk voor de koeien zelf, maar ook voor ons als melkveehouder. Hoe gezonder de koeien zijn, hoe beter ons bedrijf draait. Iedereen is dus van harte welkom op 19 september!”

Tijdens Dag van de Landbouw is iedereen welkom op dit bedrijf.
Tijdens Dag van de Landbouw is iedereen welkom op dit bedrijf. - Foto: SN

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken