Startpagina Economie

VN-rapport bepleit wereldwijde heroriëntering van landbouwsubsidies

Drie agentschapen van de Verenigde Naties roepen op tot een radicale heroriëntering van de wereldwijde miljardenhulp in de landbouw. Volgens een voorgestelde studie verstoren 87% van de publieke landbouwsubsidies de concurrentie en zijn ze schadelijk voor het milieu of kleine bedrijven.

Leestijd : 2 min

Het VN-rapport becijfert dat 470 miljard dollar (400 miljard euro) van de in totaal 540 miljard dollar (457 miljard euro) subsidies die jaarlijks vloeien, anders besteed moeten worden om duurzaam en eerlijk te zijn. De studie gebeurde in opdracht van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en het Milieuprogramma (UNEP).

In de studie luiden de auteurs de noodklok: de huidige hulp wordt grotendeels verdeeld via douanerechten of subsidies die gekoppeld zijn aan de productie en teelt van bepaalde goederen. Dit is inefficiënt, vervalst prijzen, is schadelijk voor de gezondheid, vernietigt het milieu en leidt tot ongelijke kansen. Grote agrarische bedrijven zouden zo de voorkeur krijgen op kleine boerderijen, waar vaak vrouwen werken.

De gevolgen zijn dramatisch: in 2020 waren wereldwijd 811 miljoen mensen ondervoed en had bijna een derde van de wereldbevolking geen regelmatige toegang tot adequate voeding. Het herverdelen van hulpfondsen zou miljarden mensen kunnen helpen. Daarbij gaat het niet enkel om voeding. Landbouw is een van de oorzaken van klimaatverandering, maar vooral boeren en landbouwproducenten lijden het meest onder de gevolgen van de crisis, zoals extreme hitte, droogte of overstromingen.

De studie is "een wake-upcall voor regeringen over de hele wereld", zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO. Het hoofd van het VN-milieuprogramma (UNEP), Inger Andersen, drong er bij staten op aan "om de kans te grijpen om van de landbouw een belangrijke motor van het menselijk welzijn te maken en een oplossing te bieden voor de bedreigingen van klimaatverandering, het verlies aan natuur en de milieuvervuiling".

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken