Startpagina Werktuigendagen

Gewassen keuren en machines bewonderen tijdens de Werktuigendagen

Het 120 ha grote terrein zal tijdens de tweedaagse Werktuigendagen in Oudenaarde weer bruisen van de activiteiten. Naast de geleide demonstraties zullen immers ook de standhouders hun beste rassen en machines tonen. We kregen een overzicht van Tom Destoop, coördinator Landbouw, die enkele hoogtepunten eruit pikte.

Leestijd : 5 min

De voorbereidingen van de 35ste editie van de Werktuigendagen waren niet evident. “Deze editie zal ons nog lang bijblijven”, stelde Tom Destoop bij het begin van zijn overzicht. Om te kunnen demonstreren is er niet alleen voldoende areaal nodig, maar weliswaar zijn er ook oogstbare gewassen vereist. “We waren dan ook heel tevreden dat de zaadfirma’s in enorm moeilijke omstandigheden – door corona én het late seizoen – toch unaniem beslisten om hun variëteiten uit te zaaien. Het waren de eerste firma’s die moesten kleur bekennen omtrent onze beurs en dit op een moment waarop niemand enige zekerheid kon bieden. We zijn hen daar enorm dankbaar voor en het gaf ons ook een mentale boost om er vol voor te gaan.”

Op de Werktuigendagen zijn de voornaamste teelten maïs (23 ha, waarvan zo’n 4 ha voor het dorsen) en suikerbieten (18 ha). Daarnaast is er ongeveer 25 ha beschikbaar voor grondbewerking.

Zaadfirma’s tonen hun gamma

De droogte was dit jaar geen issue om de verschillende rassen goed tot ontwikkeling te laten komen. De verschillende maïsrassen in Oudenaarde staan er heel mooi bij. Ook de bieten staan heel weelderig, al kan de suikeropbrengst nog tegenvallen.

Wat zal opvallen tijdens de beurs, is het toegenomen belang van bloemenmengsels bij de zaadfirma’s. Dit geeft bepaalde standen natuurlijk een mooi kleurtje, maar wijst toch ook op het toegenomen economische belang van dit segment.

Hopelijk zijn we na deze zomer de vorige droge zomers nog niet vergeten. In het gamma van Limagrain zie je volgens Tom Destoop duidelijk dat droogteresistentie een belangrijk aandachtspunt is. Dé trend van de laatste jaren, het massaal inzaaien van groenbemesters, vertaalt zich verder in uitbreiding van deze mengsels.

“We meldden al dat wij vanuit de beurs aandacht hebben voor onze belangrijkste productiefactor: de bodem”, aldus Destoop. “Ook firma’s zetten zich verder in om de bodem optimaal te laten renderen. Timac Agro biedt een nieuw gamma van biostimulanten aan: DNA Performance. De werking van de stimulanten berust op de activiteit van krachtige signaalstoffen gewonnen uit bruinwier.”

Oogstmachines

De maïs is hoofdzakelijk bestemd om te hakselen. Toch bieden 4 merken zich aan om opnieuw dorsmaïs te oogsten: Claas, Fendt, John Deere en New Holland. Bij New Holland wordt gemeld dat het nieuwe Crossover Harvesting-concept de Twin Rotor-scheidingstechnologie combineert met de zachte dorswerking van conventionele maaidorsers.

Ook bij de hakselaars bieden de vaste klanten zich aan: Claas, John Deere, Krone, New Holland en Fendt. Claas vraagt specifieke aandacht voor de bodem. Met de Terra Trac-rupsbanden willen ze de bodem ontzien. De hakselmaïs is voornamelijk bestemd voor de kuil van Schoolhoeve Axelwalle. Een deel wordt in balen geperst door firma’s Orkel en Göweil. Deze demonstraties hebben door de jaren onmiskenbaar bijgedragen aan de bekendheid van deze manier van bewaring die zeker voor kleinere (rundvee)bedrijven een te overwegen techniek is.

Bij de bietenrooiers melden Grimme én Vervaet zich.

Grondbewerking

“In grondbewerking stellen we een duidelijke trend vast naar grotere machines én machines met hogere efficiëntie. We zien ook dat firma’s werkgangen willen uitsparen. Veel stoppelbewerkingsmachines kunnen uitgerust worden met zaai-inrichtingen. Ook dit is een gevolg van de toegenomen aandacht voor groenbemesters”, verklaart Tom Destoop.

Grondbewerking is een belangrijk thema tijdens de Werktuigendagen.
Grondbewerking is een belangrijk thema tijdens de Werktuigendagen. - Foto: TD

De trend naar full liners zet zich duidelijk verder. Onder andere bij New Holland stijgt de aandacht voor het assortiment grondbewerkingsmachines.

Toch zijn er nog heel wat merken die onafhankelijk blijven bestaan. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan Kuhn (invoerder Packo). Ze brengen heel wat nieuwe grondbewerkingsmachines naar het publiek van de Werktuigendagen: Kuhn El Biomulch (een nieuwe frees, ideaal voor het onderwerken van groenbemesters) en de Kuhn Sitera (mechanische opbouwzaaimachine met elektrische aandrijving). Packo verdeelt ook Köckerling-machines en stelt op de Werktuigendagen de Allrounder Flatline voor. Dit is een ideale machine om te ontstoppelen en een zaaibed klaar te leggen, zelfs met veel gewasresten.

We stellen vast dat bij de traditionele constructeurs of invoerders van grondbewerkingsmachines steeds meer aandacht gaat naar verbrede activiteiten die nauw aanleunen bij hun kennis.

Zo zien we dat Homburg Holland zich aandient als nieuwe invoerder van het merk Garford, vooral bekend vanuit de mechanische onkruidbestrijding. Op de stand van Homburg Holland wordt extra aandacht besteed aan deze producten. De SpotSprayer zal veel bekijks hebben. Met deze machine beweert Homburg Holland dat je 90% effectiviteit weet te bereiken voor het doodspuiten van aardappelopslag met maximaal 2% gewasschade en een pak minder actieve stof.

Ook bij ploegenbouwer Aerts Rapide zien we dat het assortiment wordt uitgebreid met Agrisem- en KULT-machines. KULT is een Duitse constructeur van mechanische onkruidbestrijdingsmachines. Aerts Rapide blijft wel zijn corebusiness verder uitbouwen en zet een nieuwe vorenpakker in de kijker.

Naast Aerts Rapide en Homburg Holland zien we dat ook bij Steeno het aspect mechanische onkruidbestrijding (invoerder van Carré) verder aan belang wint.

Ludo Pauwels presenteert de Fliegl kettingschijveneg voor een effectieve en snelle oppervlakkige bodembewerking. De kettingschijveneg is multi-inzetbaar zowel om stoppels mee te bewerken, groenbemester te verkleinen of een vals zaaibed aan te leggen.

Van fabrikant Fliegl wordt ook een mobiele, compacte mestscheider gedemonstreerd gebouwd en ontwikkeld volgens het plug & play principe. Bij deze nieuwe uitvoering staan de mestseparator, elektromotor, pomp en elektrische schakelkast allen klaar gemonteerd op éénzelfde frame. Daardoor kan de veehouder binnen het kwartier de installatie plaatsen klaar voor gebruik. De mestscheider demonstreert op de Schoolhoeve Axelwalle.

Tractoren

Alle belangrijkste tractormerken zijn opnieuw aanwezig op de beurs. Matermaco geeft aan veel zin te hebben in de Werktuigendagen. Ze losten het afgelopen jaar heel wat nieuwtjes en zijn klaar om deze nu ook effectief te tonen aan de bezoekers. Enerzijds luidt Massey Ferguson met de nieuwe MF 8S en de MF 5S een nieuw tijdperk in van gebruiksvriendelijke en verbonden tractoren. Anderzijds begon Valtra met de lancering van zijn 5de generatie tractoren. Eerst de nieuwe G-serie, daarna de N- en T-serie en tenslotte de nieuwe A-serie.

Bij AG-TEC tonen ze de Terra Trac-rupsen op een trekker gemonteerd. De Axion 900 Terra Trac is de eerste trekker van Claas op de markt met een halfrupsonderstel en integrale vering. Het beproefde concept van de oogstmachines werd dus aangepast aan de eisen van tractoren.

Bij Steyr zal de nieuwe generatie Terrus CVT-tractoren te zien zijn. Ze hebben een fris ontwerp, een gewijzigde vormgeving, doordachte bedieningselementen en een geavanceerde connectiviteitstechnologie.

Daarnaast zal op de stand van Case en Steyr de XPower XPU te zien zijn. Deze elektrische onkruidbestrijder is ideaal voor steden, gemeenten en groenbedrijven, maar kan ook in de landbouw verder ingang vinden als alternatieve methode om onkruid te bestrijden.

Ook bij New Holland is er heel wat nieuws te zien. Traditioneel zet New Holland in op de Werktuigendagen met veel demonstraties. De nieuwe T7 Heavy Duty zal er voor het eerst in Vlaanderen te bewonderen zijn, alsook hun vernieuwde wiellader D-serie. Spectaculair is ook dat de T6 Methane Power-tractor aanwezig zal zijn. Ondertussen is deze tractor praktijkklaar. Benieuwd of de landbouwers deze schone technologie ook kunnen smaken?

WTD-TD

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken