Startpagina Fruit

Slecht weer zorgt voor tegenvallende en latere druivenoogst in Limburg

In Limburg is begonnen met het oogsten van de eerste wijndruiven. De oogst liet dit jaar, net als dat van het hard fruit, iets langer op zich wachten in vergelijking met de voorbije jaren.

Leestijd : 2 min

De oogst van het vroege druivenras Solaris is reeds gestart. Op de andere druivensoorten zoals Chardonnay, Johanniter, Pinot noir en Souvignier gris is het nog wachten tot oktober. Door de wisselvallige weersomstandigheden en de natte zomer hangen er dit jaar aanzienlijk minder druiven aan de druivenranken. Hoeveel precies is nog niet duidelijk, maar voor sommige soorten kan dat oplopen tot de helft minder dan het voorbije jaar.

Vorst, overvloedige of te weinig zon, hagel en overvloedige regen zorgden ervoor dat de Limburgse wijnboeren extra op hun hoede moesten zijn om hun druiven te beschermen tegen ziektes zoals meeldauw en schimmelvorming. "Oogstjaar 2021 startte meteen met een uitdaging van formaat. In het voorjaar waren er enkele dagen met polaire lucht waardoor de temperatuur vlot onder nul ging", zo duidt gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V). "Op de vroege percelen was het dus nodig om alles uit de kast te halen om deze percelen te beschermen."

Na de vorst viel er tijdens de bloesem- en bloeiperiode ook nog eens heel wat regen waardoor de bestuiving moeilijk of zelfs niet kon plaatsvinden. De vele regen van de afgelopen maanden zorgde er bovendien voor dat schimmels zoals botrytis en valse meeldauw meer dan ooit voorkwamen. Daarnaast zorgden de minder uren zon in de zomer ervoor dat de suikers in de druiven maar traag konden opbouwen en de mindere temperaturen zorgden voor een trage afbouw van de zuren. Dit alles zorgde ervoor dat de druiven dit jaar er langer over deden om rijp te worden.

Dat maakt dat de oogst in het bijzonder geschikt is om in Limburg dit jaar meer schuimwijn te maken. Een mooie nazomer kan er wel nog voor zorgen dat de druiven perfect geschikt zijn voor een goede witte wijn. Dit jaar zal het daarentegen een uitdaging zijn om een goede rode wijn op de markt te brengen.

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken