Startpagina Actueel

SALV blikt vooruit in Haspengouwse fruitcluster

De SALV, de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, bracht zijn netwerk samen in Sint-Truiden om zich te buigen over huidige en toekomstige uitdagingen voor de Vlaamse fruitteelt. De SALV bezocht het Proefcentrum Fruit, de Belgische Fruitveiling en Droneport als illustraties van het belang van samenwerking en innovatie voor een duurzame toekomst.

Leestijd : 2 min

In de SALV laten 19 ledenorganisaties uit het brede middenveld in constructieve dialoog hun gezamenlijke stem horen over het landbouw- en visserijbeleid in Vlaanderen.

In het hart van de agrofruitcluster van Sint-Truiden ontvingen Dany Bylemans van Proefcentrum Fruit (PC Fruit), Marc Grauwels van de Belgische Fruitveiling (BFV) en Jacques De Kroes van Droneport ruim 85 sleutelfiguren van 36 organisaties en instellingen.

Krachten bundelen in de fruitsector loont

De bedrijfsbezoeken aan het Proefcentrum Fruit, de Belgische Fruitveiling en Droneport lieten de vele samenwerkingsverbanden zien tussen producenten, onderzoekers, dienstverleners en verwerkers van de Haspengouwse fruitcluster.

Samenwerking loont en blijkt zelfs een noodzaak om huidige en toekomstige duurzaamheidsuitdagingen te doorstaan. In een panelgesprek waren zowel vertegenwoordigers van belanghebbenden Georges Van Keerberghen (Boerenbond), Jos Ramaekers (Natuurpunt), Veerle Van Der Sypt (FVPhouse) en Inge Moors (gedeputeerde Landbouw provincie Limburg) het daarover eens.

Samenwerking ook in SALV essentieel

Ook binnen de werking van de SALV en de Technische Werkcommissie Visserij (TWV) is participatie door en samenwerking tussen de ledenorganisaties essentieel.

Georges Van Keerberghen, ondervoorzitter SALV: “De SALV en de TWV willen de beleidsmakers kwaliteitsvolle adviezen aanreiken die gedragen worden door zo veel mogelijk belanghebbenden. Consensus is daarbij altijd het streefdoel, zonder het perspectief vanuit de landbouw- en visserijsector uit het oog te verliezen.”

Voortbouwen op SALV-uitdagingen

De SALV richt het vizier steeds op een duurzame toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw en visserijsector. Die toekomst staat door uiteenlopende uitdagingen sterk onder druk. Zowel de SALV als de TWV hebben in 2017 die uitdagingen geïdentificeerd in twee verkennende nota’s.

Hendrik Vandamme, voorzitter SALV: “De adviesraad zal vanaf het najaar van 2021 voortbouwen aan een vervolg op die nota’s, om nog gerichter en doeltreffender te adviseren met het oog op een betere, duurzamere toekomst, zowel voor de land- en tuinbouwer als voor de visserijsector.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden

Actueel De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw stijgt lichtjes. De tevredenheid over de komende 6 maanden is toegenomen, terwijl de beoordeling van de afgelopen 6 maanden iets afneemt. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) waaraan 448 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in maart hebben deelgenomen.
Meer artikelen bekijken