Startpagina Melkvee

“De eerste levensweken van een kalf zijn cruciaal”

Op kalverbedrijf De Driehoekshoeve in Kasterlee verzorgen Kris Van de Perre en Els Braeckmans 1.400 kalveren. De dieren komen van kalverintegratie VanDrie en zijn zo goed als altijd zwarte Holsteins. Het grootste deel van het werk is geautomatiseerd, waardoor Kris en Els ook nog de tijd vonden om een vakantiewoning te renoveren en verhuren.

Leestijd : 6 min

De ouders van Kris zetten in 1980 een kalverstal voor 600 kalveren. In 2005 startte Kris zijn eigen kalverbedrijf naast dat van zijn ouders. Hij bouwde een nieuwe kalverstal met plaats voor 800 dieren. Drie jaar later werd Els meewerkende echtgenoot. In 2014 namen ze ook het kalverbedrijf van Kris zijn ouders over.

Onder contract

Kalverhouderij Driehoekshoeve heeft een contract bij kalverintegratie VanDrie. “Veel kalverintegraties zijn er niet meer, er zijn 3 grote en enkele kleinere”, vertelt Kris. “Mijn vader zat vroeger bij Vanlommel, ik zit nu 16 jaar bij VanDrie. Een ronde duurt 7 maanden of 28 tot 29 weken. Kalveren mogen zeker niet langer dan 32 weken op dit bedrijf blijven, want dan zijn het geen kalveren meer, maar runderen.

De kalveren verzorgen we volgens de richtlijnen van VanDrie, want die blijven hun eigendom. Wij worden door hen betaald per standplaats. Onze dagelijkse uitdaging is een zo goed mogelijk resultaat te behalen met de kalveren. VanDrie begeleidt ons daarbij. Daarnaast gebruiken we onze eigen ervaring: ruiken, zien en voelen. Goede huisvesting, voeding en verzorging zijn bepalend voor gezonde kalveren en dierenwelzijn. De eerste levensweken van de kalveren zijn cruciaal voor latere groeiprestaties en gezondheid.”

Verloop van een ronde

Kalveren worden op de leeftijd van 14 dagen opgehaald bij de melkveehouder. Daarna gaan ze naar een verzamelcentrum, waar ze gesorteerd worden per soort en gewicht. De verschillende kalverintegraties kopen daar de kalveren op, waarna ze binnen de dag naar de kalverhouderij gaan. “De zwarte Holsteins komen naar hier”, legt Els uit. “We hebben ook eens een tijdje witblauwkalveren gehad, maar dat werkte hier niet optimaal. Nu is 98% van wat hier staat Holstein.

Om optimaal in rondes van 7 maanden te kunnen werken, zetten we de stallen vol op 14 dagen tijd. De kalveren komen hier dan aan op alle momenten van de dag. Ze worden hier in aparte babyboxen gezet, waarna ze voor de eerste keer water met elektrolytenmix kunnen drinken uit een emmer in plaats van uit een speenemmer. Daarna krijgen ze melk. Op die manier zien we wie veel drinkt en wie weinig.

Onze kalveren krijgen een uitgekiende voeding, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het malse kalfsvlees. Naast een dagelijkse portie ruwvoer krijgen de kalveren kalvermelk. Kalvermelk wordt gemaakt van zuivelproducten, aangevuld met essentiële vitaminen en mineralen.

In deze ketels wordt de melk gemaakt en opgewarmd voor ze door de leidingen naar de kalveren gaat.
In deze ketels wordt de melk gemaakt en opgewarmd voor ze door de leidingen naar de kalveren gaat. - Foto: SN

Een te laag hemoglobinegehalte in het bloed bij kalveren kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede. Om dit te voorkomen zorgen wij ervoor dat het hemoglobinegehalte van onze kalveren een gemiddelde waarde heeft van 6 millimol/l. Via bloedonderzoek en toediening van ijzer bewaken we het hemoglobinegehalte van onze kalveren. Via de voeding kunnen we dit ook sturen. Wij voeren, naast kalvermelk, de kalveren vezelhoudend droogvoer. Tot een leeftijd van 15 weken is dat minimum 2.000 g per dag en vanaf 15 weken is dat minimum 2.900 g per dag. Minimum 10% van dit vezelrijke voer is stro. Op langvezelig voer moeten de kalveren lang kauwen en herkauwen. Dat stimuleert de pensvertering en helpt bloedarmoede te voorkomen.

Na ongeveer 3 weken doen we de hekken tussen de individuele babyboxen weg, waarna ze met 6 in één grotere groepshuisvesting komen te staan. Daarna moeten we wekelijks nog enkele dieren verzetten, zodat de grote en kleine drinkers bij elkaar staan. Dat allemaal maakt dat de eerste weken veruit het drukst zijn op een kalverbedrijf.”

“Na ongeveer 6 weken hebben we het wat rustiger”, gaat Kris verder. “Als ze in groepen van 6 staan, krijgen ze automatisch korrels en melk. Dat is dus een stuk minder arbeidsintensief voor ons. ’s Morgens krijgen ze melk, ’s middags water en ’s avonds opnieuw melk. Korrel met stro krijgen ze 8 keer per dag. We moeten wel nog steeds elk kalf goed in het oog houden en blijven sorteren op groei. Wanneer de kalveren ongeveer 8 maanden oud zijn, worden ze geslacht. Het zijn dan flinke dieren van zo'n 250 kg.”

De melk en het voeder worden automatisch tot bij de kalveren gebracht.
De melk en het voeder worden automatisch tot bij de kalveren gebracht. - Foto: SN

3 Kinderen die meehelpen

Kris en Els hebben 3 kinderen: Jef (11), Tin (9) en Rik (7). “Onze kinderen zijn zeer geïnteresseerd in het bedrijf en helpt ons ook graag”, geeft Els mee. “We zien ze ooit ook verder gaan met dieren of in de landbouw, maar dat is voor ons zeker geen vereiste. Ik heb liefst dat de kinderen gaan studeren en eerst een andere job uitproberen. Ze kunnen daarna nog steeds kalverhouder of een ander soort landbouwer worden.

Zo hebben mijn ouders mij ook opgevoed, zij hebben een melkveebedrijf, en ik ben ook terug in de landbouw beland.”

Belgisch witblauw en bijen

Kris en Els hebben zo’n 25 ha gras, 10 ha maïs en wat bieten en aardappelen. Zelf kunnen ze al dat ruwvoer niet gebruiken, maar de vader van Kris zeker wel. Hij is op pensioen, en verzorgt nog een aantal witbouwrunderen. Vader en zoon hebben 2 aparte bedrijven, maar helpen elkaar wel waar nodig.

Kris en zijn vader zijn enkele jaren geleden ook imker geworden. “Één van onze buren is lang imker geweest, en daar gingen wij altijd onze honing halen, want dat eten we heel graag. Op een bepaald moment vertelde die buurman dat hij ermee ging stoppen, want hij was ondertussen al 80 jaar oud. Wij gaven aan dat we het heel jammer vonden dat we dan geen imker meer in de buurt hadden, waarna hij voorstelde om zijn 4 bijenkasten over te nemen.

Wij zijn daarop ingegaan en hebben dan zijn werk voortgezet. Er kruipt wel een stuk meer tijd in dan ik eerst had gedacht. De opbrengst van dit jaar viel ook tegen door het slechte weer. We hebben slechts één keer kunnen slingeren. Dat brengt niet zoveel honing op. Andere jaren doen we dat 2 keer. Die honing verkopen wij aan vrienden, familie en geïnteresseerden. Jammer genoeg was dit jaar de opbrengst klein.”

Vakantiewoning

Omdat Els aan meer landbouwverbreding wou doen, kocht het koppel een hoeve om als vakantiewoning te verhuren. “Enkele jaren geleden, in 2015, stond hier 50 m verder een oude hoeve te koop. We konden de kans om dat te kopen niet laten liggen en zijn er dan voor gegaan”, vertelt Els.

“Even later kwamen er concrete plannen voor een vakantiewoning. We hebben die hoeve dan van kop tot teen gerenoveerd, en ingericht als woning voor grotere groepen. De woning is omgeven door groen en heeft een grote tuin, waarnaast enkele witblauw- koeien lopen.

De verhuur van die vakantiewoning heb ik op mij genomen. Omdat het regelmatig heel druk is op het bedrijf en ik daar dus moet helpen, hebben we ervoor gekozen om in de vakantiewoning zelf geen eten aan te bieden. We geven wel tips over lokale horecazaken waar ze terecht kunnen. Dan kan ik gewoon de sleutel afgeven en de groep hun gang laten gaan. Als ze vertrekken, zorg ik ervoor dat de tuin en het huis terug proper zijn en dan kan de volgende groep komen.”

Naast de kalverhouderij, baten Kris en Els ook nog een vakantiewoning uit.
Naast de kalverhouderij, baten Kris en Els ook nog een vakantiewoning uit. - Foto: SN

Bezoek aan kalverbedrijf

“Tijdens het verblijf in onze vakantiewoning krijgen de groepen de mogelijkheid om ons bedrijf te bezoeken. 3 op de 4 groepen doet dat ook. Bijna altijd vragen ze of ze laarzen aan moeten doen, maar dan vertel ik hen dat hier alles verhard en proper is. De bezoekers schrikken ook altijd over de hoeveelheid technologie die hier aanwezig is. We investeren veel in duurzame energie. We gebruiken groene stroom en stoken water warm met een biomassakachel. Als er kalveren op het bedrijf aangevoerd worden, wordt de stal verwarmd met vloerverwarming tot 15°C. Wij laten dat graag zien. Ik vind het belangrijk om mensen te tonen hoe het eraan toe gaat in de landbouw. Velen hebben daar nog een verkeerd beeld van. Wij blijven het zelf geweldig vinden om te zien hoe een klein kalf met goede zorg en aandacht verandert in een kalf van formaat.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken