Uit de hand gelopen hobby werd prachtige verzameling MF-tractoren en -werktuigen

Het is makkelijk te herkennen waar Andy woont: in de voortuin pronkt een Ferguson oldtimertractor met aangebouwde 2-schaar rondgaande Ferguson ploeg.
Het is makkelijk te herkennen waar Andy woont: in de voortuin pronkt een Ferguson oldtimertractor met aangebouwde 2-schaar rondgaande Ferguson ploeg. - Foto: TD

Als jonge twintiger deed Andy vakantiewerk op een camping. Wegens een herinrichting van het kampeerterrein moesten de aanwezige caravans verplaatst worden. Hiervoor had de uitbater een Massey Ferguson 135 ter beschikking van Andy gesteld die daarmee de caravans kon verhuizen. “Sommige stacaravans reden zelfs niet, maar met de MF kreeg ik ze moeiteloos versleept. Ik stond versteld van de kracht (42 pk) dat uit die ‘kleine’ tractor kwam.

Thuis had mijn vader een van omvang gelijkaardige tractor, maar in vergelijking vond ik die niet zo krachtig. Het was een tweecilinder met 28 pk. Duidelijk minder vermogen, maar ongeveer even groot. Sterk punt van die Massey Ferguson 135 is veel vermogen en weinig gewicht”, zo legt ons Andy het ontstaan van zijn passie uit. “Helaas is dat dan weer een mindere eigenschap om aan trekker-trek wedstrijden deel te nemen.”

Zoektocht op internet begon

Deze ervaring liet Andy niet los en hij surfte het internet af om meer te weten te komen over het merk Massey Ferguson. Zo leerde hij vele types kennen, en ook dat het niet enkel een tractorenbouwer was, maar dat de fabrikant ook werktuigen produceerde. In de zoektocht naar een oldtimer botste Andy op een MF 65 met frontlader. Deze tractor had een ‘ronde neus’, een kenmerk dat ook de tractor van zijn vader bezat. Andy, ondertussen een jonge twintiger, zag enige gelijkenis en de koop van zijn eerste tractor werd beklonken.

“Je weet waar er één oldtimer is, komen er 2 en die vermenigvuldigen zich dan”, legt Andy ons glimlachend uit. “De volgende die ik kocht, was een MF 35, daarmee neem ik deel aan ploegwedstrijden. Door op het internet te surfen, leerde ik altijd maar meer over de geschiedenis van het merk, welke de speciallekes zijn enzovoort, tegelijk kom je op verkoopadvertenties uit en overweeg je een volgende aanschaf.”

Andy Van Canneyt bij enkele tractoren uit zijn verzameling. Bemerk ook de collectie traptractoren van Massey Ferguson achteraan op de foto.
Andy Van Canneyt bij enkele tractoren uit zijn verzameling. Bemerk ook de collectie traptractoren van Massey Ferguson achteraan op de foto. - Foto: TD

Prachtige verzameling

Onder een afdak staat een mooi rijtje tractoren opgesteld, waaronder een Ferguson TED en TEF. Allen hebben ze wel een bijzonder kenmerk of zit er een verhaal achter. De eerste in het rijtje heeft zijn originele ‘patina’ nog. Man kan mooi zien wat de tand des tijds met de tractor gedaan heeft. Hij staat dans son jus zoals wel eens gezegd wordt. Na productie in de fabriek kwam er geen verfspuit meer aan te pas.

De tweede in het rijtje heeft nog een authentieke vingermaaibalk aan de rechterzijde gemonteerd. Verder opmerkelijk aan deze tractor is dat hij start op benzine en nadien overschakelt op petroleum. De derde in het rijtje lijkt op nummer 2, maar met een dieselmotor. Die beschikt over een zeer zeldzame optie, namelijk een kruipversnelling. Dat is een tussenbak die na het koppelingshuis en voor de versnellingsbak staat.

Massey Ferguson 65 (de tractor waarmee de verzameling begon) met frontlader en kleine balenlader.
Massey Ferguson 65 (de tractor waarmee de verzameling begon) met frontlader en kleine balenlader. - Foto: TD

Zeldzame parels

Nummer 4 is de MF 65, de eerste aankoop, en een MF Super 90 maakt het rijtje compleet. Die laatste wordt momenteel in orde gezet met de hoop hem nog op tijd klaar te krijgen om naar de Werktuigendagen in Oudenaarde te gaan. Als Andy ‘s morgens opstaat en het gordijn van zijn slaapkamerraam open schuift, heeft hij onmiddellijk een blik op het rijtje tractoren.

De meest recente aankoop is een zeldzame MF 97. Ook die wil hij mee nemen naar de Werktuigendagen. Het is een bijzonder model, een Amerikaans type, ontstaan door een samenwerking met Minneapolis-Moline. Andy deed voor ons de tractor even draaien en de 6-cilinder dieselmotor was goed te horen. Deze tractor wekt 108 pk vermogen op.

Massey Ferguson 97, zeldzame Amerikaanse uitvoering.
Massey Ferguson 97, zeldzame Amerikaanse uitvoering. - Foto: TD

De verzameling telt één vreemde eend in de bijt, namelijk een Case CF250-oldtimer. “In mijn zoektocht naar Massey Fergusons ben ik op deze uitgekomen. Ik vond hem zo mooi, speciaal en zeldzaam en nam hem ook mee naar huis.”

Cabine bij regenweer

Het lijstje tractoren dat Andy bezit, is met voornoemde modellen verre van compleet. Met de vingers van onze 2 handen krijgen we ze allemaal niet geteld. Sinds begin jaren 2000 namen Andy en zijn vader regelmatig deel aan oldtimerrondritten. Andy’s vader was lid van het eerste uur van de plaatselijke oldtimervereniging (RMTV). Nadat ze enkele malen natgeregend waren tijdens een rondrit besloten vader en zoon dat er ook tractoren met cabine moesten komen. Zodoende werd de koop van een MF 550 met cabine een feit. Een MF 3060 volgde.

Een cabine op de tractor komt goed van pas bij regenweer.
Een cabine op de tractor komt goed van pas bij regenweer. - Foto: TD

Ook hier prijst Andy het merk: “Je hebt een goede toegang tot de cabine met een brede openzwaaiende deur die veel ruimte biedt. Andere merken hadden destijds een deur die naar onder toe enorm smal werd. Je geraakte er amper in. Zelfs als je minder goed te been bent en de ledematen wat strammer zijn, is het nog steeds fijn om plaats te nemen achter het stuur van de MF 550.”

Ik ben chauffeur

Op de vraag of Andy veel restauratiewerk moet verrichten aan zijn tractoren antwoordt hij: “Ik ben chauffeur, ik moet er kunnen opspringen en rijden.” Toch wordt er zelf nog veel werk verricht om de tractoren in orde te krijgen. Motorrevisies, versnellingsbakken opendoen of koppelingen plaatsen doet Andy niet. “Je hebt er plaats, het juiste gereedschap en kennis voor nodig. Dat laat ik aan mij passeren.

De MF 35 en 65 heb ik zelf thuis gespoten, de motorkap van de MF Super 90 en de cabine van de MF 550 zijn dan weer gedaan door een carrosseriebedrijf.”

Ook in het dagelijkse leven is Andy chauffeur, maar dan op de vrachtwagen, eentje waarmee hij containers plaatst voor een afvalinzamelaar.

Met deze Massey Ferguson pers maakte Andy dit jaar al meer dan 1.000 pakjes.
Met deze Massey Ferguson pers maakte Andy dit jaar al meer dan 1.000 pakjes. - Foto: TD

Werktuigen komen goed van pas

Andy woont op een prachtige gerestaureerde hoeve waar ook de nodige neerhofdieren aanwezig zijn: konijnen, cavia’s, kippen, kalkoenen, schapen, geiten… Die moeten van het nodige hooi voorzien worden. Andy beschikte al over grasland en tractoren, dus was het een logische stap om ook werktuigen aan te kopen. Een maaibalk, schudder, hark, kleine balenpers, opraapkar en de nodige aanhangwagens werden aangekocht in binnen- of buitenland.

Waar kan, koopt Andy werktuigen van Massey Ferguson. Een ploeg, cultivator, schijveneg en kleine balenpers van die fabrikant zijn dan ook in zijn bezit. Zelfs de zitmaaier voor het gazon is er eentje van Massey Ferguson. Met de pakkenpers werden er dit jaar al meer dan 1.000 pakjes gemaakt.

Zelfs de zitmaaier is er één van Andy’s favoriete merk.
Zelfs de zitmaaier is er één van Andy’s favoriete merk. - Foto: TD

Andy, die door de jaren heen stevig gepassioneerd is geraakt door oude landbouwwerktuigen, verzamelde ondertussen een mooie collectie tractoren en werktuigen. Ook voor de eigen groentetuin is er de nodige mechanisatie aanwezig, zelfs een aardappelrooier. Dit is een getrokken versie van fabrikant Stevens uit Ieper, gebouwd in 1946.

Getrokken aardappelrooier van bouwjaar 1946.
Getrokken aardappelrooier van bouwjaar 1946. - Foto: TD

De vader van Andy was hobbyboer en had 5 koeien te voederen. Om zijn maïs te hakselen, schaften ze een gedragen eenrijige maïshakselaar en oude silagewagen aan. De silagewagen is van fabrikant Record, die net als Andy zijn thuisbasis in Maldegem heeft. Ook deze silagewagen is authentiek, ongerestaureerd.

Team Buzze maakt leute

Door zijn hobby kwam Andy in contact met mede-geïnteresseerden in oud landbouwmateriaal. Zo ontstond er een mooie vriendenbende die zichzelf ‘Team Buzze’ noemt. Andy is met zijn 46 lentes de ouderdomsdeken van de groep, de anderen zijn energieke twintigers.

In de weekends gaat de vriendengroep naar tractorritten of wijdingen, trekker-trek en jaarlijks op korte zomervakantie met de tractor.

Andy voert hier gehakselde maïs af met zijn MF 550 en Record silagewagen.
Andy voert hier gehakselde maïs af met zijn MF 550 en Record silagewagen. - Foto: TD

Iedereen heeft ook wel wat werktuigen, zo kunnen ze op ouderwetse wijze hooi maken, aardappelen rooien, stalmest spreiden, graan dorsen en maïs hakselen.

Team Buzze zullen we komende editie aan het werk zien in Oudenaarde.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent