Startpagina Actueel

Inagro opent Agrotopia, het ‘pretpark voor planten’, met een groots festival in Roeselare

Met een Festival voor de Toekomst wordt Agrotopia, de grootste dakserre van Europa op een loods van de REO-veiling in Roeselare, ook voor het grote publiek geopend. In dit ‘pretpark voor planten’ gaat innovatief onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken in de glas- en professionele stadstuinbouw gebeuren. Agrotopia, het festival voor de toekomst, loopt van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober.

Leestijd : 3 min

Agrotopia wordt gerealiseerd met de steun van Inagro, de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid via het VLIF, REO Veiling en Europa via het EFRO Vlaanderen-programma. Het is niet verwonderlijk dat Agrotopia in het hart van West-Vlaanderen ligt. Aan het project hangt een prijskaartje van 15 miljoen euro.

Moestuin van Europa

West-Vlaanderen is niet alleen de belangrijkste land- en tuinbouwprovincie van Vlaanderen (goed voor bijna 20 % van de omzet in de sector), de streek rond Roeselare wordt ook wel de ‘moestuin van Europa’ genoemd. Maar liefst een derde van alle diepvriesgroenten die in Europa worden verkocht, komt uit de streek. Ook de REO Veiling voorziet daarnaast een belangrijke afzetmarkt voor de verse groenteteelt.

Agrotopia, de grootste dakserre van Europa, werd opgetrokken op een loods van REO Veiling.
Agrotopia, de grootste dakserre van Europa, werd opgetrokken op een loods van REO Veiling. - Foto: Inagro

Bart Naeyaert, gedeputeerde Landbouw, én Mia Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder Inagro, openden dan ook met gepaste trots de grote dakserre.

“Dankzij Agrotopia legt Inagro heel wat waardevolle contacten in heel Europa, met mensen die actief zijn in de stadslandbouw en serreteelt. Zo zal Agrotopia ook een stofzuiger zijn voor nieuwe (Europese) onderzoeksprojecten en samenwerking”, stelt Bart Naeyaert.

Voor warmte wordt onder meer gebruikt van de warmtekrachtcentrale van REO Veiling en van de intercommunale Mirom.
Voor warmte wordt onder meer gebruikt van de warmtekrachtcentrale van REO Veiling en van de intercommunale Mirom. - Foto: LV

De serre van 9.000 m² met hoogtechnologische faciliteiten maakt innovatief onderzoek op topniveau mogelijk. Het gaat om onderzoek in hydrocultuur, goed voor 6.000 m² waar uiteraard geen korrel grond te bespeuren is.

“Hydroteelt biedt de mogelijkheid om kwalitatieve gewassen te produceren en de milieu-impact te verkleinen”, aldus Mia Demeulemeester. Het zal telers helpen om de huidige uitdagingen in efficiënte teeltpraktijken, circulair watergebruik en gewasbescherming aan te gaan en levert voordelen op, zoals een hogere opbrengst en ergonomie.

Flexibel en hypermodern

De flexibele en hypermoderne inrichting met onder andere een gevelserre van maar liefst 12 meter hoog laat toe om te experimenteren met optimaal ruimtegebruik, telen in de hoogte, meerlagenteelt, diverse types teelgoten en nieuwe duurzame substraten. In de serres staan nu al tomatenplanten, sla én komkommers. Die laatste zullen eind september al voor de eerste keer kunnen worden geteeld.

Eind september worden de eerste komkommers geteeld.
Eind september worden de eerste komkommers geteeld. - Foto: LV

Maar Agrotopia is en zal veel meer zijn dan een onderzoeksserre. Het zoekt verbinding: niet alleen met wetenschappers en onderzoekers, ook met telers en de buitenwereld. “Het wordt een uniek knooppunt voor kennisuitwisseling en demonstratie. Een expozone, demo-opstellingen in de teeltcompartimenten, het stadstuinbouwplein en het auditorium bieden daartoe verschillende mogelijkheden”, duidt Mia Demeulemeester.

Onder meer sla, tomaten en komkommers worden er geteeld.
Onder meer sla, tomaten en komkommers worden er geteeld. - Foto: LV

Hiermee speelt Agrotopia ook in op wederzijd begrip tussen burger en boer. “Dat is ook een vereiste om de landbouw verder alle kansen te geven in de toekomst. In Agrotopia werken we aan innovatietrajecten van idee tot cocreatieve validatie. Via cocreatietrajecten gaan we aan de slag om nieuwe glastuinbouwtechnologieën te ontwikkelen, te testen en verder te verbeteren en installaties te domonstreren.”

Sterk innovatieproces

“In Agrotopia gaan we op zoek naar de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert. “Het gebouw staat er, de mensen zijn er. We kunnen er nu mee aan de slag gaan. Het is het begin van een lang verhaal met een mooie toekomst. Het moet iedereen kietelen om er voluit voor te gaan. En ook met de provincie zullen we dit project blijven ondersteunen.”

Het slotwoord is voor Ine Pertry, business developer innovatieve glastuinbouw van Inagro: “We betrekken telers en andere stakeholders van meet af aan actief bij een innovatieproces via werkgroepen, brainstormsessies, demonstraties en workshops. Zo stemmen we innovatie meteen af op de doelgroep, wat marktintroductie bevordert.”

Van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober wordt aan de voet van de serre een speels universum gecreëerd met als centraal thema ‘de voeding en de landbouw van de toekomst’. De provincie West-Vlaanderen laat via een leuke festivalformule het grote publiek deelnemen op een ontdekkingstocht. Er is een uitgebreid festivalprogramma, dat te lezen staat op de website van Inagro en de provincie West-Vlaanderen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken