Startpagina Actueel

Lagere melkaanvoer in bijna heel Europa

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risicomanagement bij de Milk Trading Company, geeft ook deze maand weer tekst en uitleg bij de ontwikkelingen op de internationale markten. In Europa is de melkaanvoer algemeen gezien gedaald. In Duitsland woedt een prijzenoorlog rond boter.

Leestijd : 3 min

De melkproductie van de zuivel exporterende landen en regio’s valt wat terug naar +1,1% over juni, terwijl april en mei respectievelijk nog +2,4% en + 2,89 % optekenden. Over juni valt vooral de mildere melkproductie op in de EU (+0,4%), Nieuw-Zeeland (+1,7%) en Australië (-0,5%). Ook over juli zien we wat terugval in melkproductie VS van nog maar +2%, terwijl het tweede kwartaal nog goed was voor +3,7%. In de VS melkt men nog altijd wel meer koeien, maar wel met iets lagere melkproductie per koe door de hoge voerkosten.

In Europa melkt men over juli zeker minder dan vorig jaar, met duidelijk lagere cijfers in België (-4,2%) en Nederland (–3,1%). Ierland heeft over juli nog wel +3,3 % meer melk, maar te weinig om lage melkaanvoer in andere EU-landen te compenseren. Op weekbasis bij de grootste Europese zuivelproducenten Duitsland en Frankrijk zien we die lagere EU-melkaanvoer ook doortrekken in augustus en september. Ook de UK heeft vanaf juli minder melk.

Een uitzondering op deze trend is toch wel Nieuw-Zeeland, waar men het gunstigste weer heeft van de voorbije jaren voor de grasgroei en melkproductie. Over juli, de 2de productiemaand van hun melkseizoen, plussen ze +6,6 % en dat het goed gras is, zien we ook aan de kg vet en eiwit in de melk van de Nieuw-Zeelanders, die met +7,3% toeneemt in juli. De lage Europese melkaanvoer zorgt voor heel stevige roomprijzen in West-Europa en ook de spotmelkprijzen kennen recordhoogte vanwege melkschaarste bij de verwerkers. Melkprijzen kunnen nog stijgen.

Boter

Sinds enkele weken is de Europese boterindex overtuigend boven 4.000 euro/ton gegaan. Recent ging de boterindex naar 4.068 euro/ton. De combinatie van lage melkaanvoer en lage gehaltes in de melk door het beknibbelen van melkveehouders op krachtvoer, doet de roomprijs pieken en trekt ook de boterprijs omhoog. Op basis van de huidige prijs voor verse room zou de boter nog wel enkele honderden euro’s per ton duurder kunnen zijn. Heel wat partijen zijn nog actief om product in te dekken voor het einde van dit jaar en begin 2022. Melkvetconsumptie in Europa is goed, waardoor er minder boter geëxporteerd is in het eerste half jaar.

Ondanks een markt met gezonde vraag en stijgende prijzen door beperkt aanbod, is in Duitsland bij de retail een prijzenoorlog met boter ontstaan. Een grote Duitse retailer verlaagde de prijs voor een pakje boter omgerekend met -0,56 euro/kg of -560 euro/ton. Op de GDT zien we voor de 3de veiling achter elkaar de boter een stabiele stijging in prijs maken. Recent kwam er +3,7% bij de boter in Nieuw-Zeeland.

Omdat de Europese boter wat trager stijgt in prijs, is het product in Nieuw-Zeeland nu iets duurder dan in Europa. Officieel zijn er alleen boterstocks in de VS. De Amerikaanse boter is echter bijna volledig een binnenlandse aangelegenheid. Sinds einde juli trekt Europese SMP weer omhoog. Deze week noteert de Europese SMP-index een sterke stijging naar 2.590 euro/ton. In de eerste jaarhelft zien we een grote importgroei (+50%) van poeder door China.

Poeder

Vooral de Amerikanen zien hun poederexport daardoor toenemen. Europa heeft maar net zoveel poeder geëxporteerd dan verleden jaar in het eerste jaarhelft. Tegenover 2019 lijkt Europa nog altijd afzet te hebben verloren, want tegenover 2 jaar terug is die -15% lager. Op de laatste GDT, waar nog altijd ongeveer 30% minder zuivelproduct wordt aangeboden dan een jaar terug, zagen we SMP stevig in prijs stijgen (+7,3%).

Hiermee was het de grootste stijger op de GDT. WMP daarentegen deed het wat bescheidener op de GDT en steeg met +3,3%. We zien dan ook dat er sinds de lente een valorisatiespread zit tussen WMP en de combinatie SMP + boter. Dit kan producenten ertoe aanzetten om eerder SMP en boter te produceren dan WMP.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken