Startpagina Actueel

Aken zien en verder boeren: Belgische paarden en landgenoten in uitstekende doen

De Franse taal heeft meer dan een elegante kronkel. Zo vertaalde Landbouwleven de legendarische uitspraak ‘Voir Naples et mourir’ eigenzinnig naar ‘Aken zien en verder boeren’. Dat wil zoveel zeggen als : wat fijn dat het legendarische concours in Aken terug was. Bovendien kwamen Belgische paarden en landgenoten er uitstekend voor de dag.

Leestijd : 4 min

Is het zonde om net naast het podium te eindigen ? Het is misschien wat zwaar te verteren voor onze ruiters, maar het is een bewijs van uitmuntendheid, zeker net na een bronzen Olympiade!

Inderdaad, 3 Olympische paarden en 4 Belgische Olympische ruiters waren aan zet op de ‘heilige’ grond van de Aachener Soers ruim een week geleden. We hebben het hier dus over Grégory Wathelet, Jérôme Guéry, Pieter Devos en Niels Bruyseels, samen aan de start van de Landenprijs.

Nations Cup

Op donderdag 16 september werd de ‘Preis der Nationen’ gereden. Team USA was hier onklopbaar. De 4 Amerikaanse ruiters waren de enigen die foutloos bleven in de eerste ronde. Revelatie Brian Moggre – die later nog uitpakte in de Rolex GP – was daarbij de enige die dubbel foutloos bleef. Toch waren de prestaties over de aartsmoeilijke hindernissen en de lange galopsessies een opsteker voor België.

Don Juan Van de Donkhoeve (Bamako de Muze x Heartbreaker), gefokt door Gustaaf Quintelier en gereden door Jessica Springsteen, was immers een bouwsteen van het USA-team. De Belgisch gefokte en ondertussen ruim bewezen vererver Wandor van de Mispelaere en Winde d’Artevelde (v. Palestro van de Begijnakker), lieten groeten via hun zoon Hester, geboren uit waardevolle een BWP-merriestam. De vertakkingen ervan via de fokkerijen Van de Durmstede, Van de Gaverstede en D’Or, worden binnenkort uitgebreid geportretteerd in Landbouwleven. Kortom, het team USA zegevierde in de Nations Cup, met 2 paarden met Belgische roots!

De Zweedse ploeg pakte de tweede plaats. Castres vd Begijnakker Z, gereden door Petronella Andersson, maakte deel uit van de Zweedse krijgsmacht. Deze zoon van Coriano Z heeft als moeder Arianne Van de Durmstede. We verwijzen hierbij alweer naar de eerder vermelde en waardevolle vertakking van BWP-merriestam 9, hier via een merrie van Karel Morthier (Van de Durmstede). Frankrijk werd derde in deze Nations Cup en België vierde. Drie van de 4 teamleden voor ons land reden de paarden die in Tokio brons veroverden: Claire Z, Quel Homme de Hus en Nevados S!

De Rolex Grand Prix

Alle hens aan dek was het op zondagmiddag 19 september voor de Rolex Grand Prix. Dat was tevens het startsein van een Grand Slam waar Scott Brash en de Belgische topper Hello Sanctos van het Gravenhof (v. Quasimodo van de Molendreef x Nabab de Rêve), de beste herinneringen aan bewaren. De Rolex GP omvatte 2 loodzware parcoursen en een barrage. Aken is immers niet voor niets ‘heilige grond’!

Na 2wee parcoursen bleven Wathelet en Guéry foutloos en maakten aldus deel uit van de 7 barragisten. De USA hadden eveneens 2 deelnemers met Laura Kraut en Brian Moggre. Groot-Brittannië kon daarbij rekenen op Scott Brash en Ben Maher. Daniël Deusser pakte aan voor Duitsland. Er wachtte de topruiter van Stephex Stables een spannende barrage. De man ging als eerste van start in de barrage en bleef foutloos in 41.85”. Zijn Killer Queen ((Eldorado vd Zeshoek x For Pleasure) bewees alweer haal koelbloedige aanpak en ‘killde’ de chrono op alle fronten.

Er volgden nog zes combinaties. De tweede was Jérôme Guéry en Quel Homme de Hus (Quidam de Revel x Candillo). De eerste hindernis zorgde voor brokken. Grégory Wathelet en Nevados S (Calvados Z x Romualdo) bleven foutloos in 42.83”. Laura Kraut was supersnel met haar al even wendbare en jawel – overmoedige en dus een balk aan het been – Baloutinue (Balou du Rouet x Landor S). Idem dito voor de Britten Scott Brash/Hello Jefferson (v. Cooper vd Heffinck) en Ben Maher/Explosion W (v. Chacco Blue). De 7e en laatste combinatie in de barrage jaagde iedereen de stuipen op het lijf. Vooral Daniël Deusser die ondertussen (schijnbaar) rustig rondstapte in de paddock met Marcus Ehning. De Amerikaanse revelatie Brian Moggre bleef dan ook foutloos, maar was iets minder snel (42.16”) dan Deusser en iets sneller dan onze eveneens foutloze Grégory Wathelet.

Daniël Deusser

en eeuwige roem

Daniem Deusser, die in België woont en werkt en met een Belgisch paard springt, won aldus in Aken dit jaar de Rolex Grand Prix. De Duitse supporters en media gingen uit hun dak, want het was sinds 2018 geleden dat hun landgenoot Marcus Ehning er won met Prêt à Tout. Onze Grégory Wathelet had er zijn zege van 2017 graag nog eens overgedaan, maar kan weliswaar terugblikken op een mooie 3e plaats. De Amerikaan Brian Moggre pakte de tweede plaats. Het was dan ook heerlijk dat Aken er opnieuw was dit jaar. Nog heerlijker wordt het op Jumping Mechelen, waar we met een beetje geluk onze topruiters opnieuw live aan het werk zullen zien.

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken