Startpagina Akkerbouw

Warme en droge septembermaand achter de rug

De afgelopen septembermaand lagen de temperaturen in Ukkel het grootste deel van de maand boven de normale waarden, en soms lagen ze zelfs ruim boven de normale waarden.

Leestijd : 1 min

Er waren 21 lentedagen, dagen waarop het meer dan 20°C werd, en 5 zomerdagen, waarop het kwik tot 25° of meer klom. De gemiddelde temperatuur lag dan ook bijna een graad boven de normale waarde: 16,6°C tegenover normaal 15,7°C. Dat blijkt uit het maandrapport van het KMI.

Behalve warm was september ook opvallend droger dan de 3 voorbije zomermaanden. Er viel in Ukkel slechts 26 mm neerslag, tegenover normaal 65 mm. In juni, juli en augustus was dat elke keer meer dan 100 mm.

September kende in Ukkel slechts 7 neerslagdagen, terwijl dat er normaal 14 zijn. Enkel in recordjaar 1997, in de huidige referentieperiode 1991-2020, waren er nog minder neerslagdagen - toen regende het op 6 dagen.

De maandelijkse gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden lagen overal ver onder de normalen. Met 192 uur zonneschijn was september na juni de tweede zonnigste maand van dit jaar.

Belga - TD

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken