Startpagina Actueel

FrieslandCampina gunt 2.800 bezoekers blik achter de schermen tijdens Open Bedrijvendag

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina in Aalter fungeerde dit jaar als gastbedrijf voor de officiële opening van de 31ste Open Bedrijvendag van Voka. Het thema ‘Samen ondernemen. Samen groeien’ is dan ook erg passend voor deze wereldspeler in de zuivelsector.

Leestijd : 4 min

Op de eerste zondag van oktober organiseert Voka traditiegetrouw de Open Bedrijvendag. Op 3 oktober 2021 was het de 31ste editie. Na de virtuele coronaversie van vorig jaar was het was deze keer een combinatie van bedrijven die écht de deuren hebben opengezet en bedrijven die hun bedrijf virtueel toonden.

Jobs jobs jobs

“We zijn alle deelnemende bedrijven dan ook erg dankbaar”, stelde Inge Claerhout, directeur van de Voka Open Bedrijvendag. “Deze bedrijven zijn durvers. Ze tonen hun ondernemerschap aan de Vlaming.” Voor heel wat bedrijven is deze open dag ook belangrijk in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers. “The war on talent is going on. Heel wat bedrijven hebben een nijpend tekort aan medewerkers.” Dat bevestigde ook Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Niet alleen duurzaamheid staat deze editie in de kijker, het lijken wel Open Jobdagen.” Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de Vlaamse overheid en Vlaio te bedanken voor hun snelle aanpak van de coronacrisis. “Hierdoor lijken we ook sneller uit de crisis te raken.”

Vlaams minister Hilde Crevits opende deze Open Bedrijvendag. “Ik vind de Open Bedrijvendag erg belangrijk om mensen te stimuleren om zelf te ondernemen.” De minister stelt dat volgens een recente enquête meer dan 4 op 10 Vlamingen vindt dat ze niet geschikt zijn om zelf een bedrijf te starten. Volgens Crevits is hier een taak voor het onderwijs weggelegd om aandacht te besteden aan ondernemerschap. Ook een jobbonus voor startende zelfstandigen hangt blijkbaar in de lucht. De minister hoopt bovendien dat deze Open Bedrijvendag voor velen ook een sprong is naar werk.

”Als minister van innovatie, economie, werk, wetenschapsbeleid én landbouw is FrieslandCampina het toonbeeld van de keten van mijn bevoegdheden”, aldus minister Crevits.
”Als minister van innovatie, economie, werk, wetenschapsbeleid én landbouw is FrieslandCampina het toonbeeld van de keten van mijn bevoegdheden”, aldus minister Crevits. - Foto: AV

“Als Vlaams minister van innovatie, economie, werk, wetenschapsbeleid én landbouw is FrieslandCampina trouwens het toonbeeld van de keten van mijn bevoegdheden”, aldus de minister. “De toekomst is duurzaam en circulair. Als we doorbraken willen bereiken, zal dit mét de bedrijven zijn en niet omdat de overheid zaken declameert van bovenaf. FrieslandCampina toont dit volop.”

Minister Crevits opende de 31ste Open bedrijvendag.
Minister Crevits opende de 31ste Open bedrijvendag. - Foto: AV

Gastbedrijf viert feest

FrieslandCampina had goede redenen om de deuren breed open te zetten. De zuivelcoöperatie viert immers haar 150-jarig jubileum. Het bedrijf groeide uit van enkele samenwerkende boeren in 1871 tot een grootse zuivelonderneming, met vestigingen in 38 landen, met zo’n 1.200 medewerkers in België en 23.783 medewerkers wereldwijd. FrieslandCampina telt 11.400 leden-melkveehouders in België, Nederland en Duitsland. Jeroen Van de Broek, managing director FrieslandCampina, was dan ook verheugd om deze editie van de Open Bedrijvendag te mogen openen in de vestiging in Aalter. “Naast de commerciële zetel in Gent zijn er nog 4 productielocaties in België, namelijk in Aalter, Bornem, Lummen en Genk. De vestiging in Aalter is onze Europese draaischijf voor lang houdbare zuiveldranken. Hier wordt dagelijks 1,5 miljoen l melk verwerkt.

Je kunt niet naast FrieslandCampina-vestiging in Aalter kijken. Een gigantische koe op de gevel verwelkomt je.
Je kunt niet naast FrieslandCampina-vestiging in Aalter kijken. Een gigantische koe op de gevel verwelkomt je. - Foto: AV

Door samen te werken, voorzien onze ondernemende boeren dagelijks miljoenen consumenten over de hele wereld van het goede van melk. Sinds jaren zetten we ook sterk in op een duurzaam beleid. Door onze unieke positie als coöperatie kunnen we deze duurzame aanpak ook doorzetten doorheen de hele keten: van gras tot glas. Dit start op de boerderij: onze melkveehouders die zich dag in dag uit inzetten voor een duurzamere landbouw met oog voor optimaal dierenwelzijn, klimaat & energie en biodiversiteit. De meeste melkveehouders die hier leveren, liggen trouwens in een straal van zo’n 30 km rond deze fabriek.

Maar ook verder in de keten, nadat de melk is opgehaald op de boerderij, gaan we voor een duurzamere productie, transport, productsamenstelling en verpakking. In wezen is hierbij ons doel om zo een positief mogelijke impact te hebben, op boere en op de samenleving en planeet, en dit met voedzame zuivelproducten, van de hoogste kwaliteit die lokaal, met respect voor boer en koe zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden.”

Tweede jarige

Jeroen Van de Broek was ook trots om een tweede jarige aan te kondigen. “Ons koffiemelkmerk Nutroma, één van de melkproducten die op deze site wordt geproduceerd, bestaat immers 50 jaar. Ook bij dit product wordt gestreefd naar duurzaamheid. Na Cécémel en Fristi eerder dit jaar zit nu ook Nutroma in een recycleerbare PET-verpakking. We maken die switch voor Nutroma omdat het, in tegenstelling tot wat sommigen denken, veel minder energie kost om rPET te produceren, vervoeren en recycleren in vergelijking met eenmalig glas. Met deze duurzame verpakkingen lopen we voorop in de sector.”

FrieslandCampina ontving tijdens deze Open Bedrijvendag niet minder dan 2.800 bezoekers.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken