Startpagina Veeteelt

Open Vld wil financiële steun voor varkenshouders

Open Vld pleit voor financiële steun aan de varkenshouders. Die lijden onder hoge grondstofprijzen en lage prijzen voor hun vlees. Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) kaart de kwestie aan bij Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

Leestijd : 1 min

Taple stelt dat: “De marktsituatie voor de varkenshouderij is ronduit slecht. Enerzijds zijn er de hoge grondstofprijzen, anderzijds zorgen de aanhoudend lage varkensprijzen voor dramatische toestanden. Hoewel dit een Europese en zelfs mondiale problematiek is, zien we dat de prijzen in de landen rondom ons hoger liggen.”

De Vlaamse varkenshouders verliezen per slachtrijp vleesvarken 25 tot 30 euro, rekent het parlementslid voor. “Dat is onwaarschijnlijk. Ook de biggenprijzen zijn volledig onderuitgegaan. Op de koop toe lijkt er niet onmiddellijk beterschap in zicht. Zo zijn er geen aanwijzingen dat de voederprijzen sterk zullen dalen en gloort er ook aan de inkomstenzijde geen licht aan de horizon.”

Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) verlengde onlangs al de erkenning van de varkenshouderij als sector in crisis, tot en met het eerste kwartaal van 2022.

Belga - TD

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken