Startpagina Actueel

Stefan Van Meirhaeghe (Incubel) op Space: ‘Politieke instabiliteit biedt opportuniteiten’

Space Rennes is niet alleen de beurs voor runderen en varkens, ook de pluimveesector is sterk vertegenwoordigd. Stefan Van Meirhaeghe is algemeen directeur van Incubel, dochter van Belgabroed. “We zijn heel waakzaam voor de solvabiliteit van onze Afrikaanse klanten.”

Leestijd : 2 min

Incubel uit Merksplas is ontstaan uit de wereldwijde behoefte aan een betrouwbare partner voor levering van kwalitatieve broedeieren en eendagskuikens. Het is het dochterbedrijf van Belgabroed en heeft zo ook toegang tot de belangrijkste producent van broedeieren en eendagskuikens in de Benelux, zowel van leg- als van vleeskippen.

Export naar Afrika

“Als Incubel staan we voor de derde keer op Space”, stelt algemeen directeur Stefan Van Meirhaeghe. “Hier staan heel wat vertegenwoordigers van Franssprekende landen, en dat is een van de domeinen waarin we sterk staan. Er zijn heel wat Franssprekende Afrikanen die enkel naar deze beurs komen.”

Incubel is een deel van de Europese Yellow Bird Group, met onder meer 5 Franse broeierijen. “We staan hier vooral als divisie van de Yellow Bird Group en we sluiten ons aan bij ons Frans zusterbedrijf. Wij verkopen zowel broedeieren als eendagskuikens. Ongeveer 1,2 miljoen export van eendagskuikens gebeurt per vliegtuig, puur op de Afrikaanse markt. Broedeieren is een kleinere markt op Afrika.

Er is groei, er zijn nog opportuniteiten in Afrika, maar het grote probleem is soms de betaling, de solvabiliteit. We groeien met heel veel waakzaamheid en met de nodige technische ondersteuning. Zonder die ondersteuning lukt het niet. Dan zouden het eerder ‘eendagsvliegen’ zijn dan eendagskuikens”, aldus Van Meirhaeghe. Naast de (in)solvabiliteit is er vaak ook de instabiele politieke situatie in Afrikaanse landen. “Maar die instabiliteit biedt dan weer opportuniteiten. Als er veel stabiliteit in een land is, heeft men zelf de tijd om moederdieren op te zetten en broed-eieren te maken. Wij moeten werken op die markten waar er weinig stabiliteit is, zodat men producten moet invliegen om op korte termijn iets te produceren. Zo is er nu veel meer interesse uit bijvoorbeeld Guinee.

Vroeger was Rusland voor broedeieren een groot afzetgebied. Dat ligt vandaag echter veel moeilijker. Men zoekt daar duizend-en-een redenen om niet in te voeren. Puur politiek. Poetin zegt dat hij zijn eigen broedeieren wil maken en geen meer wil laten invoeren uit Europa. We hebben ook enkele broeierijen in Azië. Voor de opstart waren er wel vluchten, nu uiteraard niet meer. We hebben het fysieke contact vele maanden gemist. Enkele maanden geleden was ik in Irak, en reisde ik weer voor de eerste keer.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken