Startpagina Akkerbouw

Wijnoogst in Bourgognestreek gehalveerd door vorst in lente

De wijnboeren in de Franse Bourgognestreek hebben dit seizoen ongeveer de helft van hun oogst zien verloren gaan door vorst in de lente. Verwacht wordt dat hierdoor minder wijn zal worden uitgevoerd naar het buitenland.

Leestijd : 1 min

François Labet, gedelegeerd bestuurder van het Interprofessioneel Bureau van Bourgognewijnen (BIVB), geeft aan dat volgens een eerste theoretische schatting er dit jaar ongeveer 50% mindere wijnproductie zal zijn dan gewoonlijk. “Dat zal goed zijn voor circa 750.000 hectoliter verlies tegenover de 1,65 miljoen die we in 2020 behaalden.”

Vorst rond Pasen

Die catastrofale verliezen zijn het gevolg van enkele vorstdagen rond Pasen die de eerste knoppen vernield hebben en daarmee een eind hebben gemaakt aan de exportrecords die de eerste 7 maanden van het jaar werden opgetekend. Zo overtroffen Bourgondische wijnen de resultaten van de export vóór de gezondheidscrisis, met een stijging van 22,1  % in volume en 26,2  % in waarde over de eerste 7 maanden van 2021 in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Export

De exportomzet vestigde een nieuw record voor de eerste 7 maanden van 2021 op 741 miljoen euro. Die ingeslagen weg wordt nu abrupt gestopt omdat de stock in 2021 veel kleiner zal zijn. “De Bourgondische wijnreserves zijn gemiddeld goed voor ongeveer 2 jaar”, zegt de voorzitter van de BIVB Frédéric Drouhin. Hij hoopt op een volledige oogst in 2022. Een prijsstijging wordt evenwel niet verwacht.

Belga - TD

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken