Startpagina Veeteelt

Twee mannen staan terecht voor stroperij in kerngebied wolvin Naya

De Hasseltse correctionele rechtbank buigt zich op 1 februari 2022 over 2 mannen die zich bezighielden met stroperij in het kerngebied van de dode wolvin Naya. In de rechtbank zijn al de conclusietermijnen vastgelegd om elkaars standpunten uit te wisselen.

Leestijd : 2 min

Vogelbescherming Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zijn in dit dossier burgerlijke partij. Dat bevestigde advocaat Peter De Smedt, die de belangen van Vogelbescherming Vlaanderen vertegenwoordigt.

Op 30 september 2019 verspreidde de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos een bericht dat wolvin Naya en haar welpen waarschijnlijk gedood waren. Het Agentschap Natuur en Bos ging ervan uit dat de wolvin kwaadwillig werd omgebracht. De wolven bevonden zich in ontoegankelijk gebied waar zich in principe niemand in mocht begeven.

Naar aanleiding van de dood van Naya, die zich in 2018 in Limburg vestigde en sinds 100 jaar de eerste wolvin in België was, stelde onder meer Vogelbescherming Vlaanderen zich burgerlijke partij. In het hoofddossier met het onderzoek naar de dood van de wolvin is er nog geen doorbraak.

Tijdens het onderzoek naar de mogelijke dood van Naya deed ANB vaststellingen over bepaalde misdrijven. Daar vloeiden 2 subdossiers uit voort. Eentje gaat over de 2 mannen, die clandestien op reeën gingen jagen in het kerngebied in Hechtel-Eksel. Zij zullen zich op 1 februari in de rechtbank moeten verantwoorden.

“Begin november dit jaar staat het andere subdossier op het programma. Dat gaat over jagers die zich met allerlei attributen, zoals een richtkijker, toegang hadden verschaft tot het verboden gebied”, aldus advocaat Peter De Smedt.

Belga - TD

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken