Startpagina Uw stem

Lezersbrief: De omgekeerde wereld van... de boze wolf en de brave natuurjongens

De aanwezigheid van de wolf in onze contreien blijft reacties uitlokken. Een lezer stelt zich de vraag waarom de burger zich moet aanpassen.

Leestijd : 3 min

Ja, de wolf is terug. In Limburg weten ze het al. Wij, in West-Vlaanderen, blijven er voorlopig van gespaard. Voorlopig, want nu onze natuurjongens en -meisjes ook onze regio willen bebossen en er natuurparken creëren, horen daar ook wolven bij. Ze komen er dus aan.

En wie van dieren houdt, die zal ze nu moeten beschermen. Je kan ze niet allemaal in je huiskamer opnemen. Sommige passen daar ook niet. Die horen eerder thuis in een weide. En die weide zal omheind moeten worden, met een passende omheining.

Een omheining om dieren buiten te houden...?

Maar wat is een passende omheining? Daarvoor moet je eerst de bedoeling van een omheining kennen. Sinds mensenheugenis dient die niet om er alle mogelijke dieren mee buiten te houden. Dat is trouwens onmogelijk. Er zijn zoveel verschillende soorten dieren, dat er altijd wel enkele vlotjes zullen binnen geraken. Een omheining is er enkel en alleen om ervoor te zorgen dat jouw dieren niet buiten de weide geraken, zodat ze geen verkeersongevallen veroorzaken, de eigendom van andere mensen niet beschadigen, en zodat je niet herhaaldelijk op zoek moet gaan naar je weggelopen dieren.

Daarom is een omheining steeds aangepast aan het soort dier binnen die omheining. Zijn het koeien of paarden, damherten, schapen of kippen, telkens zal die omheining er enigszins anders uitzien. In mijn jeugd liepen ook varkens nog buiten in de weide. Dat was dan ook weer een ander soort omheining.

Dat is altijd zo geweest, en waarom zou dat nu plots helemaal anders moeten zijn? Natuurlijk, zeggen onze brave natuurjongens nu plots, want een omheining dient niet om je eigen dieren binnen te houden, maar om de dieren van anderen buiten te houden. En er is één dier waarop alles moet afgestemd zijn: onze wolf die wij zo graag zien. Dus moeten alle omheiningen nu identiek zijn, aangepast aan de wolf, niet om het dier binnen, maar wel buiten de omheining te houden.

De brave wolf

Ik dacht dat ik een goede brave burger was, omdat ik steeds betrachtte dat mijn dieren niemand kwaad zouden doen en eigendommen van anderen niet zouden beschadigen. Nee, je bent een slechte burger, naïef, je snapt er niets van, je hebt het bij het verkeerde einde, zeggen die brave natuurjongens nu plots. Wij zijn de goede brave burgers. Wij trekken ons niets aan van de goederen van anderen. Als zij schade lijden dan moeten zij dat maar weten. Ze moeten maar zorgen voor hun dieren. Ja, als ze dat niet doen, krijgen ze wel de dierenbescherming op hun nek, maar als die opgepeuzeld worden door onze wolf, dan kan dat toch geen kwaad. Dierenbescherming is toch maar nodig als een ander daarvoor moet opdraaien. Wij kunnen dat toch niet op ons nemen.

Als ik maar een pony heb, of een paar schaapjes, dan kan ik toch gemakkelijk een dure omheining plaatsen. Maar als ik een landbouwer ben met een gemiddelde veestapel, dan kan het wel om vele kilometers omheining gaan. Maar, vadertje staat zal wel bijspringen. Dat ik dan zolang moet wachten tot die omheining er komt, dat ik maar een klein deel van de onkosten vergoed zie, en dan nog zelf al het werk moet doen, dat is toch ook zo erg niet. Een boer weet meestal toch niet wat gedaan. En dat het zoveel kost, je kan ons toch niet vragen tussen te komen in de onkosten. We moeten ook niet zelf opdraaien om meer natuur te creëren. Het zijn toch maar de anderen die eronder lijden.

Trouwens de wolf is nu ook zo boos niet. Hij lust wel af en toe een lekker stukje vlees, dat is nu eenmaal zijn natuur. Ons wordt het afgeraden, slecht voor de gezondheid, maar voor de wolf is het zijn natuur. En zo kennen we nu ook de natuur van onze natuurjongens en -meisjes. En weten we dat we voortaan beter spreken van...

de brave wolf… en de boze natuurjongens.

EM

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken