Startpagina Veeteelt

Crevits reageert op briefschrijfactie: Kom naar buiten met je zorgen

Een landbouwer uit Ieper lanceerde onlangs een briefschrijfactie op Facebook naar aanleiding van de zelfdoding van een collega. Met de actie wilde hij de aandacht vestigen op de moeilijkheden en zorgen waar landbouwers mee kampen om hun bedrijf leefbaar te houden. Landbouwminister Crevits kreeg in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement een hele reeks vragen over de crisis in de landbouwsector.

Leestijd : 2 min

Volgens minister Crevits moeten niet alleen de acute liquiditeitsproblemen in de sector aangepakt worden maar is er ook sprake van "een gebrek aan respect". "Het respect verdwijnt en landbouwers worden geassocieerd met alles wat negatief is", betreurt Crevits.

Persoonlijk antwoord

De CD&V-minister heeft naar aanleiding van de briefschrijfactie een 50-tal mails en brieven gekregen die volgens haar ook elk een persoonlijk antwoord zullen krijgen. Crevits staat ook achter de oproep van de briefschrijver om "naar buiten te komen met zorgen en problemen".

Een van de manieren om die drempels te verlagen, is de vzw Boeren op een Kruispunt, de organisatie die Vlaamse land- en tuinbouwers helpt bij eventuele financiële, economische, psychologische, technische of sociale problemen.

vzw Boeren op een Kruispunt

De vzw heeft tussen januari en september 162 aanmeldingen gekregen. Dat is een stijging met 44 procent tegenover de 112 aanmeldingen in dezelfde periode vorig jaar.

"Vooral sinds de maand juni zien we een significante stijging", aldus minister Crevits. "Dat zijn verontrustende cijfers, maar wellicht zijn die cijfers nog een onderschatting van wat er echt leeft". De CD&V-minister is alvast van plan om de budgetverhoging voor de organisatie door te trekken naar volgend jaar.

Belga - SN

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken