Startpagina Akkerbouw

Waarschuwing voor toename van giftige stoffen in granen tijdens bewaring

De beroepsvereniging van kern- en diervoederfabrikanten (BFA) waarschuwt voor de toename van mycotoxines, giftige stoffen, in granen tijdens de bewaring. De toename is te verklaren door de natte weersomstandigheden tijdens de voorbije zomer, meldt BFA.

Leestijd : 2 min

Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en bij haast alle graansoorten voorkomen. Elk jaar voert de BFA onmiddellijk na de oogst een doelgerichte monitoring uit naar de aanwezigheid van mycotoxines in granen. Onder meer door de natte zomer ligt het mycotoxinegehalte in de graanoogst dit jaar hoger dan vorig jaar.

Ondanks de bestaande preventieve maatregelen zijn de mycotoxines meestal reeds vóór de oogst aanwezig. Ze worden op het veld gevormd tijdens de groei van het gewas, na de oogst, of tijdens de opslag. Op het veld zijn het vooral factoren zoals vochtige weersomstandigheden, rassenkeuze en de bodembewerking die de ontwikkeling van de schimmels en mycotoxines stimuleren.

Voedselveiligheidsplan

Het Early Warning Systeem (EWS) is een jaarlijks initiatief dat binnen de sector genomen wordt als toevoeging op het uitgebreide sectorale voedselveiligheidsplan. Bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de graanhandel en graanverbruikers.

Voor 2021 werden in totaal 494 stalen verzameld en geanalyseerd: 35  % van de granen komt uit Frankrijk en 26  % is van Belgische origine. Volgende granen werden gescreend: tarwe, gerst en in mindere mate rogge, haver, triticale en spelt. Uit de resultaten blijkt dat in 18,2  % van de stalen minstens één mycotoxine werd gedetecteerd.

“Door de natte weersomstandigheden liggen de resultaten hoger dan vorig jaar”, benadrukt Katrien D'hooghe van BFA. “Zeker voor granen die langer op het veld bleven staan, werden al verhoogde concentraties waargenomen. Daarom is het dit jaar van extra belang om eventuele toename van mycotoxines tijdens de bewaring goed in de gaten te houden.”

Het is volgens D'hooghe ook aangewezen extra analyses in te plannen, net als een uitgebreide visuele check van de granen vóór inmenging in de silo.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken