Startpagina Actueel

Definitieve PAS-regeling rond voor einde van het jaar, of toch niet?

De Vlaamse regering maakt zich sterk dat er, op voorstel van minister Zuhal Demir (N-VA), voor het einde van het jaar een definitieve PAS-regeling (Programmatorische Aanpak Stikstof) komt. Of die deadline ook effectief wordt gehaald, is echter nog maar de vraag.

Leestijd : 1 min

Dat is voornamelijk het gevolg van de complexiteit van het hele dossier, het overleg met verschillende stakeholders en bijkomend onderzoek van scenario’s, die onder meer door het VITO worden uitgevoerd. Het is dan ook wachten op de resultaten van enkele studies, vooraleer (zware) knopen worden doorgehakt.

Het feit is dat het een heel zware en moeilijke oefening is. “De 100 miljoen euro provisie dient zowel voor de bevoegdheden van collega Hilde Crevits als voor mij. Eén van de belangrijke punten daarin wordt onder meer de toekomst van de zogenaamde ‘rode bedrijven’”, stelt minister Demir.

“Het gaat om 58 bedrijven die verantwoordelijk zijn gesteld voor meer dan 50% van de stikstofneerslag op beschermde natuur en die geen nieuwe vergunning meer kunnen krijgen.”

15 van de 58 rode bedrijven werden uitgekocht. Dat was goed voor een bedrag van 12 miljoen euro, of een gemiddelde van 800.000 euro per bedrijf.

“We hebben die bedrijven in de zomer 1 voor 1 opgebeld, om te zien of ze nu al daartoe bereid zijn. Nu is dat nog vrijwillig, dus nu kunnen we ze natuurlijk niet dwingen”, aluds nog minister Demir.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken