Startpagina Actueel

Westvlees stuurt na exportverbod weer container vol met diepgevroren varkensvlees naar Zuid-Korea

Hoewel de Zuid-Koreanen verlekkerd zijn op ons Belgisch varkensvlees, moesten ze enige tijd – na de AVP-uitbraak en het exportverbod – wachten op deze delicatesse. Westvlees van de Belgian Pork Group stuurde na de heropening van de markt weer een eerste container met diepgevroren varkensvlees naar Zuid-Korea.

Leestijd : 3 min

Het plechtige moment van het laden van de container met 25.000 kg diepgevroren varkensvlees bij Westvlees werd bijgewoond door Z.E. Soongu Yoon, de Zuid-Koreaanse ambassadeur, federaal landbouwminister David Clarinval, Herman Diricks, hoofd van het : Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), Joris Coenen, manager van Belgian Meat Office en door de Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd.

Goede relaties

In zijn verwelkoming benadrukte Jos Claeys, bedrijfsleider van de Belgian Pork Group en Westvlees, de goede relaties tussen Zuid-Korea en ons land. “We zijn uiteraard heel tevreden dat Zuid-Korea het importverbod op Belgisch varkensvlees heeft opgegeven. De Zuid-Koreaanse consument houdt van ons varkensvlees. We zijn dan ook blij dat we hier weer onze eerste container met diepgevroren varkensvlees naar Zuid-Korea kunnen sturen.”

Ook federaal landbouwminister David Clarinval drukte zijn appreciatie uit voor de goede diplomatieke relaties die beide landen met elkaar onderhouden. De Zuid-Koreaanse ambassadeur Z.E. Soongu Yoon maakte zijn gelukwensen over voor deze nieuwe stap, die ook voor Zuid-Korea belangrijk is. “De Zuid-Koreanen houden van vlees, en dan in het bijzonder van (Belgisch) varkensvlees.”

Hoewel China nog altijd de grenzen gesloten houdt, net als Taiwan en Australië, biedt de opening van de Zuid-Koreaanse markt weer nieuwe kansen, zeker in de zware crisis die de Vlaamse varkenshouderij sterk in de ban houdt. Uit cijfers van Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) blijkt dat ons land ruim 1 miljoen ton varkensvlees produceert. Dat is 5% van de Europese productie en 1% van de wereldproductie.

Twee derde van dat volume wordt geëxporteerd, voornamelijk binnen Europa. Wereldwijd namen 70 landen Belgisch varkensvlees af. “Daarmee zijn we de 7de grootste uitvoerder van varkensvlees van de wereld”, voegt Joris Coenen van de Belgian Meat Office toe. De uitvoerwaarde van Belgisch varkensvlees bedraagt 145 miljoen euro. Het aandeel van Zuid-Korea daarin is niet te onderschatten. Buiten Europa is Zuid-Korea de grootste afnemer, goed voor 23%.

Na de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in het zuiden van ons land vielen enkele markten, zoals de Zuid-Koreaanse, volledig stil. Nu stuurt Westvlees weer een container met 25.000 kg varkensvlees naar Zuid-Korea. Toeval of niet: die container gaat naar de klant, die in 1996 – precies 25 jaar geleden – ook voor de eerste keer vanuit Westrozebeke werd beleverd.

Varkensvlees is dus het belangrijkste exportproduct naar Zuid-Korea binnen de voedingssector. Het gaat dan voornamelijk om buikspek, dat enkele jaren geleden goed was voor 50% van de export.

Het is bekend dat Zuid-Koreanen grote vleeseters zijn en dat ze wereldwijd het beste vlees zoeken voor hun geliefde barbecuetraditie. Zo zijn er talloze indoor barbecuerestaurants in Seoul en daarbuiten.

Hoge kwaliteitseisen

Omwille van de bekende hoge eisen van Korea voor voeding, hebben onze Belgische leveranciers een goede reputatie. Zo is Westvlees al sinds 1996 actief op de Zuid-Koreaanse markt met kwaliteitsproducten voor de barbecue, zoals buikspek, spiering, ribben...

Naast de intrinsieke kwaliteiten van het vlees zijn de hoge Belgische standaarden met betrekking tot voedselveiligheid en het maatwerk van de Belgische bedrijven van kapitaal belang in Korea.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken