Startpagina Akkerbouw

Tweehonderdtal landen beloven om verlies aan biodiversiteit terug te draaien

De internationale gemeenschap heeft een principeakkoord bereikt om de strijd tegen het grootschalige en bedreigende uitsterven van dieren- en plantensoorten op te voeren.

Leestijd : 1 min

De bijna 200 landen die deelnamen aan de biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties in China ondertekenden daarvoor woensdag 13 oktober de Kunming-verklaring, naar de stad waar de conferentie georganiseerd is.

Globale structuur

De gesprekken, die ook online plaatsvinden, hebben als doel om een nieuwe globale structuur in het leven te roepen voor de bescherming van de biodiversiteit. Dat gebeurt naar analogie met het klimaatakkoord van Parijs uit 2015, om de klimaatverandering aan te pakken.

De verklaring stelt dat veel landen oproepen om 30  % land en zee tegen 2030 te beschermen. Ook stelt ze dat er ‘grote bezorgdheid’ heerst over het verlies aan biodiversiteit, bodemdegradatie en verwoestijning, en schade aan het zeeleven en zeevervuiling. Dat alles is ‘een existentieel risico voor onze samenleving, cultuur, welvaart en planeet’.

Finale strategie

De bijeenkomst van deze week, onder de noemer van ‘COP-15’, kent een vervolg in januari in Zwitserland, met meer concrete onderhandelingen. Een finale strategie moet goedgekeurd worden op een bijeenkomst in Kunming, waar wereldleiders fysiek aanwezig zouden zijn, van 25 april tot 8 mei.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Volg de bladluizendruk vooral in wintertarwe op

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt dat de gevoeligste fase voor het dwergvergelingsvirus op veel gerstpercelen voorbij is. In wintertarwe moet dit nog wel opgevolgd worden. Dwergvergeling dient voorkomen te worden door bestrijding van bladluizen.
Meer artikelen bekijken