Startpagina Actueel

Online educatief pakket ‘Wat komt er op je bord’ nu ook voor de 2de graad.

Anderhalf jaar na de succesvolle lancering van www.watkomteropjebord.be werd het pakket in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgebreid met educatief materiaal voor de 2de graad lager onderwijs. Zowel leerlingen van de 2de als de 3de graad kunnen nu op een creatieve en interactieve manier meer leren over de herkomst van hun dagelijkse voeding.

Leestijd : 2 min

De kennis over voeding en de herkomst ervan gaat er in het algemeen op achteruit. Met het online lessenpakket ‘Wat komt op je bord’ wil VLAM leerkrachten maximaal ondersteunen om kinderen meer kennis bij te brengen over de producten van bij ons. De digitale aanpak sluit aan bij de leefwereld van de leerlingen en biedt hen een leuke en leerrijke ervaring waarbij het thema grondig wordt uitgediept.

Lager onderwijs enthousiast

Sinds de lancering in maart 2020 werd de online applicatie al bijna 10.000 keer bezocht en gingen al heel wat leerkrachten in de derde graad lager onderwijs er enthousiast mee aan de slag.

De leerlijn voeding uitgewerkt door het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, formuleert ook voor de tweede graad lager onderwijs leerdoelen rond de herkomst van voeding. Het lespakket ‘Wat komt er op je bord’ biedt nu een concreet leerinstrument hiervoor. Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM: “We zijn blij dat we nu al voor 2 graden van het lager onderwijs educatief materiaal kunnen aanbieden waarmee we kinderen kunnen aansporen om na te denken over wat er op hun bord komt, waar het vandaan komt en in welk seizoen de verschillende voedingsproducten het meest beschikbaar zijn. De methodiek helpt hen groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis, zuivelproducten en eieren van bij ons te herkennen.”

Op onderzoek met Otis en Luna

Het zijn 2 digitale figuurtjes, Otis en Lina, die de leerlingen meenemen in hun digitale interactieve ontdekkingstocht doorheen de producten van de Vlaamse landbouw. De kinderen mogen zelf een dagmenu samenstellen en leren door middel van bijvragen meer over wat ze eten. Zo leren ze bijvoorbeeld dat de appel bij ons geteeld wordt en de sinaasappel niet en dat yoghurt en kaas van melk worden gemaakt. De leerlingen van de derde graad gaan digitaal winkelen en de leerlingen van de tweede graad stellen virtueel een gerecht samen. Ze leren op die manier kiezen voor producten van bij ons en van het seizoen.

Vlam

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken