Startpagina Actueel

Ferm moedigt boerinnen aan om tijd te maken voor 'appelbabbels'

Ferm, de voormalige boerinnenbond, moedigt boerinnen aan om tijd te maken voor een 'appelbabbel' met collega's. De landbouwsector staat onder druk door lage prijzen en dure uitdagingen als de klimaatverandering. "Om stand te houden moeten boerinnen ook pauze kunnen nemen van werk en bedrijf en voor zichzelf zorgen", vindt Ferm.

Leestijd : 1 min

Een eerste 'appelbabbel' werd op 15 oktober, op de dag van de boerin, in het Oost-Vlaamse Munkzwalm georganiseerd. Het gezelschap eet een appel of appeltaart en neemt tijd om het over koetjes en kalfjes - of net niet - te hebben.

Nationaal voorzitter Nik Van Gool wijst op de vele taken die boerinnen op zich nemen. "Ze houden vele ballen tegelijk in de lucht", klinkt het. "Hun veerkracht is enorm maar toch mag de boog niet te lang gespannen staan. Daarom is zelfzorg zo belangrijk." Ferm wil boerinnen helpen om regelmatig hun gedachten te verzetten en heeft een aanbod aan activiteiten uitgewerkt.

Op de Zwalmbeekhoeve gingen boerinnen vrijdagmiddag in gesprek met minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) over het mentaal welzijn van land- en tuinbouw(st)ers. De minister wil werk maken van een actieplan om het welbevinden op te krikken.

"In het actieplan zullen we op 3 fronten inzetten", zegt Crevits. "Het wegnemen van stressfactoren, beter leren omgaan met die stress binnen het gezin en een breed hulpaanbod uitrollen."

Het actieplan zal in de eerste helft van volgend jaar klaar zijn.

Belga - SN

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken