Startpagina Akkerbouw

Loonwerken Decock geeft het goede voorbeeld

De werkzaamheden van Decock zijn divers, en gaan van landbouwwerken tot het onderhouden van openbare terreinen. Op het bedrijf staan wel 16 tractoren, 2 zelfrijdende spuiten en een bietenmachine. Zaakvoerder Filiep kiest voor comfort én veiligheid tijdens het werk.

Leestijd : 3 min

Hij geeft ons graag inkijk bij zijn veiligheidsmaatregelen, op vlak van beschermingskledij, ergonomie en aspecten bij gewasbeschermingsmiddelen.

Beschermingskledij

Filiep gebruikt een standaard overall, gesloten werkschoenen of laarzen, handschoenen en een veiligheidsbril tijdens het vullen om opspatten van vloeistoffen te vermijden. Ook bij vuil werk zie je Filiep met beschermingskledij. Een reflecterend vestje hangt er ook bij, om de zichtbaarheid te vergroten moest het nodig zijn. Aan het fytolokaal, en bij zijn beschermingskledij bevinden zich maskers. “Die filters gaan niet lang mee, en vervang ik regelmatig.”

Onder veiligheidskledij hoort onder andere ook een reflecterend vestje.
Onder veiligheidskledij hoort onder andere ook een reflecterend vestje. - Foto: MV

Fytolokaal

Als loonwerker moet je doorgaans meer producten stockeren dan een landbouwer. De leverancier zet de producten af op paletten. Filiep of de leverancier plaatst ze in het fytolokaal. “Een chauffeur mag dat niet, want die heeft geen fytolicentie. Mijn vader, die ook een fytolicentie heeft, mag dat wel”, vertelt de loonwerker. Het fytolokaal is gesloten met een cijfercode, en de verplichte labeling hangt buiten aan de deuren. Naast de poort hangen handschoenen, maskers, en een EHBO-kit is in de buurt. “Het is verplicht om jaarlijks een EHBO-cursus te volgen voor de veiligheid van het personeel.”

In het fytolokaal staan de producten georganiseerd per type. De insecticiden staan bij elkaar, de fungiciden en de herbiciden staan ook apart. Om in orde te zijn, staan de poeders altijd bovenaan en onderaan de vloeistoffen. Om gemakkelijker te werken, sorteert hij de producten in het voorjaar wel per teelt.

De verplichte labeling hangt buiten aan de deuren van het fytolokaal.
De verplichte labeling hangt buiten aan de deuren van het fytolokaal. - Foto: MV

Ergonomisch en veilig werken op de machines

Een loonwerker zit heel veel uren op de tractor. Een aangename stoel met goede vering en ruggensteun is daarom noodzakelijk. “Ergonomie vind ik heel belangrijk”, geeft Filiep mee. Elk spuittoestel is bovendien – zoals het hoort – goedgekeurd en voorzien van een sticker. “De koolstoffilter is dus ook aanwezig.”

Om mee te zijn met de nieuwste snufjes qua veilig werken en milieuveiligheid, wordt er slechts 5 tot 7 jaar met elke machine gereden. Een deel van de machines is voorzien van gps. “Ik vind het belangrijk om mee te gaan met de tijd en de innovaties, alleen zou het fijn zijn mocht ik net als bij landbouwers hier ook een subsidie voor krijgen. Dat is op dit moment niet het geval.”

Er wordt slechts 5 tot 7 jaar met elke machine gereden.
Er wordt slechts 5 tot 7 jaar met elke machine gereden. - Foto: MV

Veilig verwerken van restvloeistof

De spuittoestellen rijden bovendien altijd met driftreductie. Filiep: “Dat vind ik efficiënter, ik doe dat dus niet alleen in nabijheid van waterlopen. Dat is niet alleen veilig voor mij als operator, maar ook voor het milieu. Ik kies daarom ook enkel te sproeien bij windstil weer.”

Op de huidige sproeiers is een bussensproeier voorzien, zodat alle bussen proper in de vuilniszakken belanden op het bedrijf. Ten slotte kan de tank gereinigd worden vanuit de cabine. “De machines zijn enorm verbeterd de laatste jaren. Er is veel minder restspuitvolume. Zeker op die zelfrijdende machines zijn die kuisprogramma’s heel functioneel geworden.” Wanneer er te veel restvloeistof is, bijvoorbeeld bij een verkeerde mengeling, kiest Filiep voor de Sentinel van Inagro om het te verwerken. “Ieder jaar laat ik zo’n 2.000 l saneren.”

Wanneer er te veel restvloeistof is, kiest Filiep voor de Sentinel van Inagro om het te verwerken.
Wanneer er te veel restvloeistof is, kiest Filiep voor de Sentinel van Inagro om het te verwerken. - Foto: MV

Zijn frustratie

Filiep: “Tegenwoordig zijn er veel verschillende productnamen voor dezelfde actieve stof. Dat is verwarrend, zeker omdat de concentratie af en toe ook nog anders kan zijn. Als je bij verschillende handelaren inkoopt, is het wel eens een puzzel. Als je producten mengt die niet compatibel zijn, kan dat gevaarlijk zijn. Ik schrijf daarom op elk product de naam op waarmee ik gewend ben te werken. Op de bus Batavia schrijf ik Movento op, en op de bus Bandaka schrijf ik Ultor. In ieder geval moet je je volle verstand gebruiken als je het juiste product moet gebruiken, je moet ondertussen niets anders doen.”

Zijn tip: wees duidelijk op het etiket! “Geef elk product slechts één naam. En misschien is het ook handig om elk type gewasbeschermingsmiddel een bepaalde kleur dop te geven. Groen voor herbiciden, rood voor insecticiden bijvoorbeeld? Of een duidelijk symbool? Het zou me enorm helpen in de organisatie. En er zouden minder verkeerde bespuitingen gebeuren in de teelt, wat nu bij landbouwers nog vaak gebeurt.”

Filiep: “Tegenwoordig zijn er veel verschillende productnamen voor dezelfde actieve stof. Dat is verwarrend.”
Filiep: “Tegenwoordig zijn er veel verschillende productnamen voor dezelfde actieve stof. Dat is verwarrend.” - Foto: MV

Marlies Vleugels

Lees ook in Akkerbouw

Correct rekenen met dierlijke mest

Maïs Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak. Hoe kies ik de juiste mestsoort? Hoeveel dien ik wanneer toe? Op welke manier? De variabele samenstelling van dierlijke mest en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen, zijn belangrijke aandachtspunten.
Meer artikelen bekijken